Manja slova Veća slova RSS

>

Šehović na konferenciji o internet nasilju: ako pribjegnete nasilju nijeste dominantni, već slabi

Šehović na konferenciji o internet nasilju: ako pribjegnete nasilju nijeste dominantni, već slabi
Datum objave: 23.04.2019 13:18 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


„Biti nasilnik, u bilo kom obliku, nije dobro, nije popularno, ne pokazuje dominaciju i ne pokazuje snagu. Nasilje nad vršnjacima ne pokazuje ništa, do vašu nemoć da na drugi način komunicirate sa drugima. Dakle, jako nam je važno da ovu prostorju napustite razumijevajući činjenicu da nijeste jači ako pribjegavate nasilju, već naprotiv. Pokazujete da nemate dovoljno snage i argumenata da drugačije zastupate svoje interese i svoje vrijednosti“, tako je ministar prosvjete dr Damir Šehović otvorio današnju konferenciju „Nasilje je za slabe“. Konferenciju organizuje Biznis akademija „Vijesti“ uz programsku podršku Ministarstva prosvjete i Ministarstva javne uprave.

PR služba Ministarstva prosvjete
Na konferenciji je govorila i ministarka Suzana Pribilović, koja je poručila: „Odrasli ponekad previše brinu i „drže lekcije“, ali treba da budete svjesni svakog trenutka vašeg boravka u digitalnom svijetu da niko nema pravo da vas ugrožava na internetu. Svaki i najmanji čin nasilja je kažnjiv, a institucije su tu da vas zaštite.

Naš CIRT - Direkcija za informatičku bezbjednost i odgovor na kompjuterske incidente u okviru Ministarstva javne uprave, svakodnevno prima prijave incidenata raznih oblika i vrši evidenciju prijavljenih. Zato vas pozivam da sve uznemirujuće događaje na internetu prijavite zvaničnom tijelu - CIRTU-u, ali i Upravi policije, jer svako prijavljivanje, osim vaše lične zaštite, internet čini bezbjednijim mjestom i za sve druge korisnike.“

U toku Konferencije, Šehović je naglasio i da: „Uvijek je bilo i biće nasilnika. Njima će se država baviti, kako intervencijom, tako i otkrivanjem i uticajem na izvor njihovog problema. Jer, kako smo rekli na početku, nasilje i agresija uvijek jesu izraz nemoći i problema.

PR služba

Žrtva, sa druge strane, je izraz koji ne volim, i koji nikako ne želim da upotrebljavam uz bilo koga, a posebno ne uz mladost. Zato djelajte pametno, vodite računa o svom ponašanju kako nikad ne bi bili zloupotrijebljeni, i znajte kako da reagujete ukoliko se nađete u nezgodnoj poziciji. Drugim riječima, nikad ne prihvatajte epitet žrtve.

I, podjednako važno: u odnosima sa drugima, budite neko ko ima integritet. To neće biti lako, ali ćete bez izuzetka na kraju znati da ste učinili ono što je ispravno“.

Događaj ima za cilj podizanje svijesti mladih o vršnjačkom nasilju, sa akcentom na internet nasilje. Konferencija je bila podijeljena u dva panela: prvi se odnosio na načine prevencije i zaštite na tehničkom nivou, a u drugom se, iz ugla psihologa i mladih, govoriti o tome kako se suočavati sa eventualnim problemima ove vrste.

Na Konferenciji su govorili: Marina Matijević, Ministarstvo prosvjete – Kako vas štitimo i kako da se sami zaštitite; Jakša Backović – MUP, Samir Orahovac Direkcija za zaštitu od računarskih i bezbjedonosnih incidenata na internetu MJU: Kako do nas i koliko se može pomoći; Tamara Milić, psiholog u Ministarstvu prosvjete – Razobličavanje: profil nasilnika i kako da vi ne budete žrtva; Zorica Minić, psiholog - Kako se postaviti ako vas ipak uznemiravaju na internetu; Varja Vukčević, Unija srednjoškolaca – Online nasilje kroz prizmu mladih: nema razloga za strah i stid.