Manja slova Veća slova RSS

>

Mikrobit klubovi bilježe stalno povećanje članova: predstavljamo projekat “Tajmer za ljekove”

Mikrobit klubovi bilježe stalno povećanje članova: predstavljamo projekat “Tajmer za ljekove”
Datum objave: 19.04.2019 08:19 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Mikrobit džepni računar, koji je, zahvaljujući Britanskom savjetu, nedavno uveden u crnogorske škole, zaživio je kroz mikrobit školske klubove koji su sve brojniji, te kroz projekte pomenutih klubova. Jedan od njih je i mikrobit projekat OŠ “Njegoš” sa Cetinja pod nazivom “Tajmer za ljekove”, koji su izradili Đorđe Rajković, Stevan Milošević i Petar Popović, uz mentorku Suzanu Roganović, nastavnicu matematike. Njihov projekat osvojio je nagradu na nacionalnom takmičenju u mikrobitu.

Naime, kako je ranije saopšteno iz Ministarstva prosvjete, nedavno je sa Britanskim savjetom potpisan sporazum koji predviđa da će u naredne tri godine, od marta ove godine do decembra 2021, mikrobit džepni računar dobiti svaka crnogorska osnovna škola. Ukupno će dakle do kraja projekta biti dodijeljeno 4000 mikrobitova školama. Dodatno, biće obučeno 700 nastavnika, od čega svi nastavnici informatike, ali i dio nastavnika jezika, prirodnih nauka, muzičkog vaspitanja i drugi.

Projekat OŠ „Njegoš“ „Tajmer za ljekove“, prema riječima učenika – Đorđa, Stevana i Petra, se sastoji u sljedećem: „Naš projekat namijenjen je starim osobama sa ciljem uzimanja terapije u tačno vrijeme. Najprije smo imali ideju da napravimo aparat koji će razvrstavati ljekove, ali smo brzo shvatili da je ovo nefunkcionalno i rizično rješenje jer lako može doći do grešaka. Tako smo smislili aparat koji se može koristiti u bolnicama, domovima starih i naravno u kućama.

Preciznije,”Tajmer za ljekove” sastoji se od tri kutije za jutarnju, popodnevnu i večernju dozu, na čijem dnu je otvor koji se pokreće pomoću servo motora. Na svakoj pregradi nalazi se jedan mikrobit povezan na zvučnik, koji je programiran tako da zvoni u određeno vrijeme svakog dana. U trenutku kad zazvoni, pokreće se servo motor, otvara kutiju i tablete ispadaju u čašu ispod. Takođe aparat ima i mikrobit koji mjeri temperaturu u kutijama i programiran je tako da pokazuje štrik ako je temperatura optimalna tj. manja od 25 stepeni, odnosno x ako je veća.

Rad sa mikrobitom je veoma interesantan i uživamo svaki put kada se okupimo da radimo na realizaciji neke ideje. Raditi sa mikrobitom nije teško, a tokom izrade projekta naučili smo da predlažemo nova rješenja, pričamo o njima i razmišljamo kako da ih unaprijedimo”.

Mentorka Suzana Roganović rekla je: “Mikrobit je džepni računar koji je dizajniran 2015. godine ciljem da podsticanja djece da se aktivno uključe u proces programiranja. Mala programabilna pločica, na kojoj se nalaze senzori pokreta i temperature, kompas, USB konektor kao i mogućnost bežičnog povezivanja Bluetooth tehnologijom, pružila je učenicima mogućnost da razvijaju vještine kao što su krtičko mišljenje i rješavanje problema i sveopšte digitalne pismenosti koje su neophodne za uspješan nastavak školovanja. Od kako je formiran, Mikrobit klub škole bilježi stalno povećanje broja članova”.

Vanja Madžgalj, direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori, rekla je: “Ovo je najveća finansijska investicije britanske vlade na ovim prostorima, vrijedna 10 miliona funti. Obuhvatićemo sve osnovne škole. Ono što je suština ovog projekta jeste da vještine kritičkog mišljenja konzistentno integrišemo u nastavu, ali i u vannastavne aktivnosti. Programiranje mikrobitom je jednostavno, a istovremeno omogućava izuzetnu kreativnost u radu. Programiranje jeste važno, posebno uzevši u obzir da će u budućnosti više od polovine zanimanja zahtijevati određene programerske vještine, čime stvaramo bazu za razvoj ekonomije 21. vijeka.”