Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

У оквиру Дигиталног самита Западног Балкана црногорски ученици освојили треће мјесто, Шеховић поручио: модернизујемо образовање и рушимо стереотипе

У оквиру Дигиталног самита Западног Балкана црногорски ученици освојили треће мјесто, Шеховић поручио: модернизујемо образовање и рушимо стереотипе
Датум објаве: 05.04.2019 17:00 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


На регионалном микробит такмичењу које се одржава у оквиру Дигиталног самита Западног Балкана у Београду, највећег догађаја на ову тему у региону, црногорски ученици освојили су треће мјесто пројектом „Паметни паркинг“. На самиту учествује и министар просвјете др Дамир Шеховић, који је на панелу са Младеном Шарчевићем - министром просвјете Србије,Дубравком Негре, шефицом Европске инвестиционе банке за Западни Балкан и Мајлс Беријем, једним од главних професора на Универзитету Роухемптон – Лондон, поручио да су сви напори Министарства просвјете Црне Горе усмјерени на креирање модерног образовног система у коме ученици критички промишљају, у коме се руше стереотипи, а код дјетета подстиче радозналост и иновација. Он је такође саопштио да ће бити обновљена цјелокупна рачунарска опрема у црногорским школама.

ПР служба Министарства просвјете

У оквиру Самита, министар је обишао двије екипе ученика из Црне Горе који су се такмичили у примјени Микробит џепних рачунара: ОШ „Његош“ Цетиње са пројектом „Тајмер за љекове“ и ОШ „Марко Нуцуловић“, Улцињ са пројектом „Паметни паркинг“. Министар Шеховић је честитао улцињској екипи која је освојила треће мјесто Такмичењу, поручивши: „Ово је само још један од показатеља да не гријешимо када кажемо да дигитализација доноси потпуно нови приступ образовању, који се заснива на иновацији. Ево, наша дјеца нам сваког дана показују да је то заиста тако, као и да им само треба креирати подстицајни амбијент, а да ће се они сами побринути за остало. Драго ми је и што су сви чланови наше трећепласиране екипе ученице, које оваквим и сличним пројектима руше стереотипе да су одређена занимања и области углавном резервисани за мушку популацију. Ви сте наш понос, а ми ћемо се потрудити да вам и даље креирамо амбијент у коме ћете моћи у потпуности остварити своје потенцијале“.

ПР служба Министарства просвјете

"Захвални смо Британском савјету јер смо успјели да се договоримо да све црногорске основне школе буду опремљене микробит дзепним рачунарима. Досадашња искуства су сјајна, а микробит клубови се шире кроз црногорске школе", додао је министар.

Током панела на коме је учествовао, Шеховић је поручио и да дигитализација није конкуренција образовању, већ да иде у корак с њим. „Најтеже је мијењати укоријењене обрасце понашања, а нама је потребан нови систем гдје ученици неће само репродуковати градиво, вец ће се подстицати иновативност.“, рекао је министар и додао да дигитализација у образовању не скраћује труд и не гуши стваралачни напор, већ управо супротно - изазива код дјетета радозналост у вези са програмирањем и креирањем нових садржаја. Шеховић је рекао да не смијемо заборавити да ће се у наредним годинама 60% ученика бавити занимањима која данас не постоје, а да ће 90% тих занимања бити везано управо за коришћење рачунара.

ПР служба Министарства просвјете

Представници трећепласиране екипе из Улциња, менторАлфред Марниковић и ученице Анабела Рудовић, Ирена Селчанин и Нора Селчанин, рекли су: „Наш пројекат се зове “Паметни паркинг”. Пројекат подразумијева детектовање слободних мјеста на паркингу. Паљењем лампица на једном од микробитова приказују се заузета паркинг мјеста, а на другом микробиту број показује колико јос слободних мјеста има. Када је на дисплеју приказан број нула спушта се рампа. Микробит рачунар без сумње уводи нови концепт комуникације између наставника и ученика и иновацију у наше школе“.

ПР служба Министарства просвјете

Дигитални самит Западног Балкана је највећи дигитални догађај у региону који је окупио више од 3.000 учесника, како би регионалну дигиталну сарадњу довели на већи ниво. Самит је отворила предсједница Владе Србије, Ана Брнабић, те европска комесарка за дигиталну економију и друштво, Марија Габријел и генерални секретар Међународне уније за телекомуникације, Хоулин Ђао.