Manja slova Veća slova RSS

>

U okviru Digitalnog samita Zapadnog Balkana crnogorski učenici osvojili treće mjesto, Šehović poručio: modernizujemo obrazovanje i rušimo stereotipe

U okviru Digitalnog samita Zapadnog Balkana crnogorski učenici osvojili treće mjesto, Šehović poručio: modernizujemo obrazovanje i rušimo stereotipe
Datum objave: 05.04.2019 17:00 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Na regionalnom mikrobit takmičenju koje se održava u okviru Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Beogradu, najvećeg događaja na ovu temu u regionu, crnogorski učenici osvojili su treće mjesto projektom „Pametni parking“. Na samitu učestvuje i ministar prosvjete dr Damir Šehović, koji je na panelu sa Mladenom Šarčevićem - ministrom prosvjete Srbije,Dubravkom Negre, šeficom Evropske investicione banke za Zapadni Balkan i Majls Berijem, jednim od glavnih profesora na Univerzitetu Rouhempton – London, poručio da su svi napori Ministarstva prosvjete Crne Gore usmjereni na kreiranje modernog obrazovnog sistema u kome učenici kritički promišljaju, u kome se ruše stereotipi, a kod djeteta podstiče radoznalost i inovacija. On je takođe saopštio da će biti obnovljena cjelokupna računarska oprema u crnogorskim školama.

PR služba Ministarstva prosvjete

U okviru Samita, ministar je obišao dvije ekipe učenika iz Crne Gore koji su se takmičili u primjeni Mikrobit džepnih računara: OŠ „Njegoš“ Cetinje sa projektom „Tajmer za ljekove“ i OŠ „Marko Nuculović“, Ulcinj sa projektom „Pametni parking“. Ministar Šehović je čestitao ulcinjskoj ekipi koja je osvojila treće mjesto Takmičenju, poručivši: „Ovo je samo još jedan od pokazatelja da ne griješimo kada kažemo da digitalizacija donosi potpuno novi pristup obrazovanju, koji se zasniva na inovaciji. Evo, naša djeca nam svakog dana pokazuju da je to zaista tako, kao i da im samo treba kreirati podsticajni ambijent, a da će se oni sami pobrinuti za ostalo. Drago mi je i što su svi članovi naše trećeplasirane ekipe učenice, koje ovakvim i sličnim projektima ruše stereotipe da su određena zanimanja i oblasti uglavnom rezervisani za mušku populaciju. Vi ste naš ponos, a mi ćemo se potruditi da vam i dalje kreiramo ambijent u kome ćete moći u potpunosti ostvariti svoje potencijale“.

PR služba Ministarstva prosvjete

"Zahvalni smo Britanskom savjetu jer smo uspjeli da se dogovorimo da sve crnogorske osnovne škole budu opremljene mikrobit dzepnim računarima. Dosadašnja iskustva su sjajna, a mikrobit klubovi se šire kroz crnogorske škole", dodao je ministar.

Tokom panela na kome je učestvovao, Šehović je poručio i da digitalizacija nije konkurencija obrazovanju, već da ide u korak s njim. „Najteže je mijenjati ukorijenjene obrasce ponašanja, a nama je potreban novi sistem gdje učenici neće samo reprodukovati gradivo, vec će se podsticati inovativnost.“, rekao je ministar i dodao da digitalizacija u obrazovanju ne skraćuje trud i ne guši stvaralačni napor, već upravo suprotno - izaziva kod djeteta radoznalost u vezi sa programiranjem i kreiranjem novih sadržaja. Šehović je rekao da ne smijemo zaboraviti da će se u narednim godinama 60% učenika baviti zanimanjima koja danas ne postoje, a da će 90% tih zanimanja biti vezano upravo za korišćenje računara.

PR služba Ministarstva prosvjete

Predstavnici trećeplasirane ekipe iz Ulcinja, mentorAlfred Marniković i učenice Anabela Rudović, Irena Selčanin i Nora Selčanin, rekli su: „Naš projekat se zove “Pametni parking”. Projekat podrazumijeva detektovanje slobodnih mjesta na parkingu. Paljenjem lampica na jednom od mikrobitova prikazuju se zauzeta parking mjesta, a na drugom mikrobitu broj pokazuje koliko jos slobodnih mjesta ima. Kada je na displeju prikazan broj nula spušta se rampa. Mikrobit računar bez sumnje uvodi novi koncept komunikacije između nastavnika i učenika i inovaciju u naše škole“.

PR služba Ministarstva prosvjete

Digitalni samit Zapadnog Balkana je najveći digitalni događaj u regionu koji je okupio više od 3.000 učesnika, kako bi regionalnu digitalnu saradnju doveli na veći nivo. Samit je otvorila predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, te evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo, Marija Gabrijel i generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije, Houlin Đao.