Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Школе добијају 4000 микробитова, 700 наставника биће обучено, Шеховић поручио: Нама су потребни иноватори

Школе добијају 4000 микробитова, 700 наставника биће обучено, Шеховић поручио: Нама су потребни иноватори
Датум објаве: 12.03.2019 12:59 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Дјеца нам из школа неће излазити само информисана, али без идеја. Нама су потребни иноватори, поручио је министар просвјете др Дамир Шеховић на данашњем отварању пројекта “Школе за 21. вијек”. Пројекат, који је данас званично отпочет потписивањем меморандума између Британског савјета, Министарства просвјете и Завода за школство, подразумијева да ће у наредне три године бити додијељено 4000 микробит џепних рачунара, да ће их имати свака основна школа у Црној Гори, да ће бити обучено 700 наставника за њихово коришћење, те да ће се унаприједити предметни програм Информатика са техником и радити на критичком мишљењу у школама.

ПР служба Министарства просвјете

На данашњем догађају, на коме се видео-поруком обратио британски министар за Европу и Америку Ален Данкан, креативна директорка ББЦ Лернинг Керис Грифитс, те британска амбасадорска Алисон Кемп и директорица Британског савјета у Црној Гори Вања Маџгаљ, поручено је да образовање не треба да бјежи од технологије већ да узме најбоље од ње: Зато ми нећемо окретати главу, већ радити на образовању у коме ће табла и креда, те добра књига, заузимати и даље мјесто које им припада, али ћемо бити и свјесни да модерно доба тражи нов начин размишљања и учења, рекао је Шеховић. 

Поменути пројекат је дио ширег програма Британског савјета „Школе за 21. вијек“ који се односи на читав регион, и који је вриједан 10 милиона фунти, усмјерених од стране британске владе. Циљ Пројекта је да више од милион ученика Западног Балкана, узраста 10-15 година, овлада вјештинама критичког мишљења, рјешавања проблема и вјештином кодирања. 

Како је Шеховић истакао, микробит рачунар, који заправо омогућава коришћење дјелова хардвера преко софтвера, отварајући тако неограничене могућности за иновацију, није само једнократна инвестиција, већ прави развојни пројекат чији је основни циљ: научити дјецу да промишљају. Критичко мишљење је стога наш циљ, и постижемо га како Микробит пројектом, тако и подршком другим пројектима који за циљ имају дигитализацију у образовању.

ПР служба Министарства просвјете

Вања Маџгаљ, директорица Британског савјета у Црној Гори, подсетила је да је Савјет спровео пилот фазу овог пројекта током прошле године и да су резултати били охрабрујући: “Наставници су увидјели важност примјене критичког размишљања и рјешавања проблема у настави, док је код ученика уочено повећано интересовање за програмирање. Ово је до сада највећа инвестиција британске владе у неки образовни пројекат на нашим просторима.”

Поводом почетка програма, Сер Алан Данкан, британски министар за Европу и Америку, у обраћању путем видео линка рекао је: “Задовољство ми је да отворим програм Школе за 21. вијек”. Ова иницијатива настала је из жеље да помогнемо да овај регион постане стабилнији и просперитетнији.” Амбасадорка Велике Британије у Подгорици, Алисон Кемп, је у свом говору истакла: “Овај програм је јасан знак континуиране подршке Уједињеног Краљевства региону.”

На догађају су били изложени и микробит пројекти црногорских ученика. Такође, приказан је филм “Примјери добре праксе употребе микробита у црногорским и британским школама”.

ВИДЕО: