Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ОШ ,,Милева Лајовић Лалатовић" у Никшићу обиљежила Међународни дан Рома

ОШ ,,Милева Лајовић Лалатовић" у Никшићу обиљежила Међународни дан Рома
Датум објаве: 10.04.2018 13:25 | Аутор: Завод за сколство

Испис Штампај страницу


Међународни дан Рома у ОШ ,,Милева Лајовић Лалатовић" у Никшићу обиљежен је 5. априла 2018. године пригодним културно - забавним програмом и ликовном изложбом ученика старијих разреда. Први свјетски конгрес Рома одржан је 8. априла 1971. године у Лондону. На конгресу су се састали представници Рома из 14 земаља свијета и усвојили одлуке о ромској застави и службеној химни.

Ромска застава је у доњем дијелу зелене боје, што симболизује земљу, а у горњем дијелу застава је плаве боје, што симболизује небо. Црвени точак, који се налази у средини заставе, представља путовања и миграције Рома. Службена ромска химна темељи се на старој ромској пјесми ,,Ђелем, ђелем", што у преводу значи ,,Ишао сам, ишао сам". Ријеч ром, значи човјек, дакле, сви смо исти и разлике међу људима не треба да постоје.

У ОШ ,,Милева Лајовић Лалатовић" ученици РЕ заједнице су равноправни, образују се у континуитету и данас ту школу похађа 152 ученика. У свом поздравном говору, директорица школе, госпођа Вера Божовић, захвалила се Министарству просвјете, Заводу за школство, невладиним организацијама: Центар за ромске иницијативе, Ромски образовни фонд, Хелп и Дневни центар за дјецу и породицу ,,Дефендологија", поруком ,,Будимо једнаки, раскинимо предрасуде" и на ромском језику: ,,Бахтало е Роменго, ђиве".