Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Посјета ОШ „Радоје Чизмовић“ у Никшићу и упознавање са процесом екоремедијације

Посјета ОШ „Радоје Чизмовић“ у Никшићу и упознавање са процесом екоремедијације
Датум објаве: 14.11.2017 14:17 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


У понедјељак, 13. новембра, представници образовних институција који учествују у АСПнет пројекту о климатским промјенама посјетили су ОШ „Радоје Чизмовић“ у Озринићима. Циљ посјете је био упознавање са процесом екоремедијација као начином заштите и обнављања природне средине употребом биљних култура, на конкретном примјеру екоремедијационог полигона изграђеног у оквиру школе.

Презентацијама и огледном часу присуствовали су ученици и наставници основних и средњих школа: ОШ „Павле Ровински“ и ОШ „Сутјеска“ из Подгорице, ОШ „Душан Кораћ“ из Бијелог Поља, Гимназија „Танасије Пејатовић“ из Пљеваља, СМШ „17. септембар“ из Жабљака, СМШ „Братство јединство“ из Улциња, СЕШ „Васо Алигрудић“ из Подгорице, затим представници вртића „Наша радост“ из Херцег Новог и студенти и професори Одсјека за географију Филозофског факултета из Никшића, као и представници Завода за школство и Министарства. просвјете. Посјета је, прије свега, била намијењена члановима школских акционих тимова и еко-одбора за климатске промјене и заштиту животне средине у образовним установама.

ПР служба Министарства просвјете

Присутне су, на почетку, поздравили директор школе Раде Кривокапић и директор Завода за школство Решад Сијарић.

Презентацију о екоремедијацијама, врстама и начинима заштите природе екоремедијацијом, примјерима из Црне Горе и других земаља; како је изграђен полигон у школи, као и могућностима укључивања образовних циљева и мјера екоремедијација у наставу и учење, одржала је Невена Чабрило, национални координатор за образовање за одрживи развој у Заводу за школство.

ПР служба Министарства просвјете

Наставница биологије и координатор пројекта Исмета Фатић, одржала је заједно са ученицима презентацију и огледни час о значају очувања и пречишћавања воде као кључног ресурса неопходног за живот. Присутнима је, кроз симулацију, појашњен начин функционисања малог огледног полигона који постоји у школи. Експериментима су приказани начини загађивања водених ресурса, заштите и пречишћавања и конкретне активности које се спроводе на полигону.

Школски огледни полигон за пречишћавање отпадних вода је изграђен 2013. године у оквиру пројекта Завода за школство, Министарства одрживог развоја и туризма и фирме ЛИМНОС за примијењену екологију из Љубљане и Програма међународне развојне сарадње између Републике Словеније и Црне Горе.

Посјета је организована у оквиру међународног пројекта УНЕСЦО мреже придружених школа за унапређење климатских акција кроз свеобухватни институционални приступ.