Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

У Тузима и Голубовцима обиљежено отварање подручних јединица школе „Васа Павић“ - доступније образовање музичким талентима

У Тузима и Голубовцима обиљежено отварање подручних јединица школе „Васа Павић“ - доступније образовање музичким талентима
Датум објаве: 06.11.2017 14:08 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Као резултат настојања Министарства просвјете да прошири образовне могућности које ће помоћи дјеци да открију и развијају своје таленте, у ОШ “Милан Вукотић” у Голубовцима и ОШ “Махмут Лекић” у Тузима данас су отворене подручне јединице Умјетничке школе за музику и балет “Васа Павић“.
Овим поводом обратили су се министар просвјете др Дамир Шеховић, директорица школе “Васа Павић” Зоја Ђуровић, директор ЈУ ОШ “Милан Вукотић” Бранко Рашовић и директор ЈУ ОШ “Махмут Лекић” Никола Дукај.

У свом обраћању министар Шеховић је истакао да је одлука о отврарању подручних јединица музичке школе проистекла из жеље да дјеци пружимо најшире образовање и додао да је то био један од кључних разлога што се кроз измјене сета образовних закона дало на важности музичким школама.
Министар је поручио да образован и комплетан човијек није само онај који има потребна знања из математике и биологије, већ онај који води рачуна и о карактеру и укусу који се великим дијелом обликују кроз умјетност.

ПР служба Министарства просвјете

На крају, он је подсјетио на мисао да „Музика изражава све оно ште се не може изразити ријечима, а не смије остати неизречено“.

Директорица Умјетничке школе за музику и балет “Васа Павић“ Зоја Ђуровић је исказала задовољство због проширења капацитета Школе и отварања могућности музичког образовање за дјецу двије градске општине, којима ће знање из ове области сада бити доступније.

Честитајући, она је рекла да је у Тузима 41 дијете положило пријемни испит, док је у Голубовцима уписано 29 дјеце, те да ће у настојању да им часови буду што квалитетнији, старији ђаци музичке школе долазити у подручне јединице како би новим полазницима представили инструменте. На тај начин, они ће им значајно помоћи у каснијем одабиру инструмената на којима ће се усавршавати.

ПР служба Министарства просвјете ПР служба Министарства просвјете

Директор ЈУ ОШ “Милан Вукотић” Бранко Рашовић рекао је да је отварањем подручног одјељења остварен сан многих генерација ове школе и објаснио да ће се настава одвијати тако што ће дјеца у припремном и првом разреду изучавати солфеђо, а у другом разреду бирати инструмент.

ПР служба Министарства просвјете

Он је захвалио Министарству просвјете на препознавању потраба ученика у Голубовцима и нагласио да ће ученици ове школе сада лакше и безбједније похађати наставу јер неће морати да се удаљавају од куће, а уједно ће имати више времена за друге активности.

Директор ЈУ ОШ “Махмут Лекић” Никола Дукај истакао је да је отварање одјељења музичке школе у Тузима од великог значаја за дјецу овог краја јер развијање музичке културе додатно јача црногорско мултиетничко друштво.

ПР Служба Министарства просвјете