Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић разговарао са Николином Милић: Подстицаћемо сваки таленат

Шеховић разговарао са Николином Милић: Подстицаћемо сваки таленат
Датум објаве: 02.11.2017 12:29 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете др Дамир Шеховић разговарао је данас са Николином Милић, ученицом ЈУ ОШ “Вуко Јововић” Даниловград, побједницом националног Такмичења за најљепше писмо на тему „Да имаш прилику да савјетујеш генералног секретара УН, који би свјетски проблем издвојио/ла као посебно важан? Како га ријешити?“

Николина се пласирала и у првих десет на Свјетском такмичењу за најљепше писмо које организује Свјетски поштански савез. Састанку је присуствовала и Николинина менторка, проф. Мирјана Рајовић, те предсједница Жирија за избор литерарних радова мр Светлана Чабаркапа.

Концепт такмичења за најљепше писмо је такав да се прво организују такмичења на националном нивоу, а потом свака земља упућује по један рад за међународно такмичење. Ово литерарно такмичење у Црној Гори организује Пошта Црне Горе заједно са Министарством просвјете, а ове године укључене су у сарадњу и Уједињене нације за Црну Гору. Такмичење на међународном нивоу организује Свјетски поштански савез, и у њему учествује око милион дјеце из читавог свијета.

ПР служба Министарства просвјете

Током састанка Николина је говорила о свом раду не само у оквиру такмичења, већ и у школи, те чињеници да се одлучила да писмо буде посвећено заштити животне средине између осталог и зато што се том темом бавила у току школовања.

“Држава има обавезу да води рачуна о сваком таленту и да га подстиче”, рекао је министар, уз констатацију да “нијесу таленти ти који треба да захваљују представницима државе на поклањању пажње, већ држава њима на раду којим тај таленат развијају и на најбољи начин представљају Црну Гору”.

Министар је са госпођама Рајовић и Чабаркапа разговарао и о томе да је ово такмичење једна од ријетких прилика да се промовише рад дјеце и ментора у литерарној области, те да је зато треба искористити. Језик, књижевност и литерарна достигнућа, како је нагласио, морају заузети заслужено мјесто у образовном систему.

На крају састанка министар је поручио Николини да храбро, али и промишљено доноси важне животне одлуке попут избора средње школе и факултета. За успјех на Свјетском литерарном такмичењу министар Шеховић је Николини и њеној менторки проф. Рајовић уручио пригодне поклоне.

Николинино писмо можете наћи ОВДЈЕ.