Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Пилот-пројекат: За прваке у пет одјељења дио наставе на енглеском језику

Пилот-пројекат: За прваке у пет одјељења дио наставе на енглеском језику
Датум објаве: 20.04.2017 12:47 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Од школске 2017/2018. године у основним школама: ЈУ ОШ Вук Караџић, Беране, ЈУ ОШ Лука Симоновић, Никшич, ЈУ ОШ Олга Головић, Никшић, ЈУ ОШ Максим Горки, Подгорица те ЈУ ОШ Мирко Срзентић, Петровац реализоваће се пилот пројекат који подразумијева да се дио наставе, из свих предмета осим црногорског језика, у пет одјељења првака поменутих школа, изводи на енглеском језику.

У одјељењима првих разреда у којима ће се реализовати пилот пројекат изводиће се само дио наставе на енглеском језику, како би дјеца постепено усвајала знања. Овим пројектом се жели омогућити ученицима стицање функционалног знања енглеског језика. Такође, студије су показале огроман потенцијал дјеце за усвајање језика управо у предшколским и раним школским фазама.

Напомињемо да је процедура уписа у наведених пет одјељења иста као и за остала, те позивамо заинтересоване родитеље да се код управа ових школа евентуално додатно информишу.

Наиме, Министарство је у јуну 2016. године објавило позив за професоре разредне наставе у циљу њиховог усавршавања из енглеског језика, како би се створили услови за извођење наставе на енглеском језику од првог разреда. У сарадњи са Британским савјетом организована је додатна едукација професора разредне наставе, након утврђивања њиховог нивоа знања. По завршетку едукације и завршног испита изабрано је пет професора разредне наставе који ће реализовати пилот-пројекат.
Министарство просвјете ће и у наредном периоду расписати конкурс, овог пута за едукацију наставника предметне наставе, како би се ученицима одјељења у којима ће се пилот пројекат реализовати, омогућило да наставу на енглеском похађају и онда када од професора разредне наставе пређу код наставника предметне наставе.

Реформом предшколског и основног образовања желимо дјеци и ученицима да омогућимо нови начин усвајања знања, укључујући она из страних језика, у почетку кроз игру, а потом и кроз разговор, са циљем увођења у функционално знање језика. Самим тим, најмлађима се кроз њихов даљи напредак у образовном систему, отварају многа врата када је ријеч о усавршавањима и мобилности ученика.