Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Представљен сервис за електронски упис у три основне школе

Саопштење: Представљен сервис за електронски упис у три основне школе
Датум објаве: 07.04.2017 14:45 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Министарство просвјете и Министарство јавне управе одржали су данас конференцију за медије поводом нове услуге електронског уписа првака за три основне школе који је доступан на порталу еУправе од 5. до 30. априла 2017. године као и поводом шест година од покретања овог портала.

На конференцији су говориле Аријана Николић - Вучинић генерална директорица Директората за предшколско и основно образовање и васпитање и образовање лица са посебним потребама Министарства просвјете и Милица Јанковић, генерална директорица Директората за електронску управу и информатичку безбједност Министарства јавне управе.

Николић - Вучинић је рекла да су Министарство просвјете и Министарство јавне управе покренули пилот пројекат електронског уписа у први разред за три подгоричке основне школе ЈУ ОШ “Владимир Назор”, ЈУ ОШ “Сутјеска” и ЈУ ОШ “Максим Горки” који се врши преко портала еУправе, а путем којег ће родитељи моћи да електронски поднесу захтјев за упис дјетета у ове школе и закажу слободан термин за разговор са школским педагогом или психологом.

„Упис првака у основну школу почео је од 1. априла, а од ове године имамо могућност електронског уписа у први разред основне школе и то за три школе у Подгорици: ЈУ ОШ “Максим Горки“, ЈУ ОШ „Сутјеска“ и ЈУ ОШ „Владимир Назор“. Сервис је доступан на порталу еУправа од 5. до 30. априла 2017. године, а покретањем сервиса по први пут је пружена могућност родитељима да електронски поднесу захтјев за упис дјетета у ове школе и електронски закажу слободни термин. Циљ овог сервиса је да олакшамо родитељима да кроз једноставну електронску процедуру у неколико корака поднесу захтјев за упис“, напоменула је Аријана Николић Вучинић.

Милица Јанковић, генерална директорица Директората за електронску управу и информатичку безбједност Министарства јавне управе изразила је задовољство што на дан када портал еУправе обиљежава шест година од покретања, може да представи сервис уписа у први разред основне школе.

 ПР служба Министарства просвјете

„Портал еУправа који је званично почео са радом 7. априла 2011. године и који представља једну врсту електронског шалтера, како за грађане, тако и за привреду на данашњи дан садржи 206 е-услуга у надлежности 30 органа државне управе. Од почетка рада Портала имамо континуирани тренд раста броја е-услуга, па је само за 2016. годину повећање броја електронских услуга на Порталу било за више од 50% у односу на 2015. годину, а више од 90% у односу на почетак рада портала е-управа“ - истакла је Јанковић.

Она је навела да су најпопуларнији сервиси портала еУправе сервиси пријаве за студентски кредит и програм стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем и најавила да је један од највећих изазова увезивање јединственог информационог система међу државним органима који би увезао кључне регистре државних органа.

Министарство јавне управе је припремило упутство за родитеље за попуњавање апликације електронског уписа првака: