Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Упис ученика у први разред основне школе почиње 3. априла

Упис ученика у први разред основне школе почиње 3. априла
Датум објаве: 31.03.2017 15:14 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Упис у први разред основне школе почеће 3. априла и трајаће до 30. априла 2017. године. Основно образовање и васпитање обавезно је за сву дјецу узраста од 6 до 15 година живота.

У школу се уписују дјеца која су рођена 2011. године, тачније дјеца која навршавају шест година живота у календарској години у којој почињу да похађају школу.

Процедура уписа се реализује у три корака: заказивање систематског прегледа код изабраног педијатра, заказивање разговора код педагога или психолога школе, уз љекарско увјерење надлежне здравствене установе и на крају разговор дјетета са педагогом или психологом школе.

Дјетету се може одложити почетак школовања за једну школску годину на предлог односно уз сагласност родитеља, надлежне здравствене службе или посебне комисије, ако се утврди да дијете није спремно за полазак у школу. Комисију за одлагање уписа у први разред именује директор школе, а сачињавају је психолог, васпитач и учитељ.

Дјетету се може одобрити упис у школу прије навршетка шест година живота, на предлог родитеља, а по одобрењу комисије за упис.

Школа је дужна да поднесе пријаву надлежној инспекцији против родитеља дјетета које није уписано у школу, односно не испуњава основношколску обавезу. Пријава се подноси у року 15 дана од истека рока за упис, односно од дана престанка испуњења основношколске обавезе. Новчаном казном од 100 еура до 1500 еура казниће се за прекршај родитељ који не упише дијете у школу.

Свим будућим првацима желимо срећно и успјешно школовање!

Напомена: Ове године, Министарство просвјете и Министасрво јавне управе покрећу пилот пројекат електронског уписа у први разред основне школе и то за три подгоричке школе: ЈУ ОШ „Сутјеска“, ЈУ ОШ „Максим Горки“ и ЈУ ОШ „Владимир Назор“. Сервис ће бити доступан на порталу е-управе од 3. до 30. априла 2017. године. Предност електронског уписа је смањен број долазака у школу, једноставнији начин попуњавања упитника, приступ сервису 24 часа.

Упис у ове три школе се свакако може обављати на исти начин као и ранијх година.

Све информације о наведеном сервису представници медија ће добити на прес конференцији која је овим поводом планирана у понедјељак, 3. априла, у 10:30 сати у просторијама Министарства просвјете.

ПР Служба Министарства просвјете