Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Представљена апликација НЕТпријатељи намјењена дјеци од 9 до 11 година

Представљена апликација НЕТпријатељи намјењена дјеци од 9 до 11 година
Датум објаве: 16.11.2016 14:00 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори Бенџамин Перкс, генерална директорица Директората за предшколско и основно образовање и васпитање и образовање лица са посебним потребама Аријана Николић, генерални директор Директората за безбједносно- заштитне послове и надзор у Министарству унутрашњих послова Милош Вукчевић, извршна директорица НВО Родитељи Кристина Михаиловић и УНИЦЕФ-ов амбасадор добре воље у Црној Гори Антоније Пушић алиас Рамбо Амадуес говорили су данас, 16. новембра на представљању апликације НЕТпријатељи кроз коју дјеца узраста 9-11 година уче да користе интернет безбједно.

Истраживање УНИЦЕФ-а, спроведено у оквиру кампање Зауставимо насиље онлине, показало је да 79% дјеце узраста од 9 до 11 година користи интернет и најчешће му приступа преко паметног телефона. Дјеца овог узраста имају најслабије дигиталне вјештине и највише потребе за подршком. Наиме, половина их је изјавила да се не осјећа безбједно на интернету и да не зна шта да ради када се неко на интернету према њима понаша на начин који им се не свидја. Стога је за њих, уз подршку УНИЦЕФ-а, развијена апликација НЕТпријатељи.

Она је развијена у сарадњи са дјецом, родитељима, амбасадором добре воље УНИЦЕФ-а Црне Горе Антонијем Пушићем познатијим као Рамбо Амадеус, музичким аутором Владом Марашем, Студијом за интерактивни дизајн Флека и екпертима из области развоја дјеце, интернета и насиља.

Апликација садржи едукативну игрицу која води дјецу кроз реалне животне сценарије и учи их да препознају, спријече, зауставе и пријаве насиље на интернету.

Сврха апликације НЕТпријатељи је да подигне свијест дјеце узраста 9-11 година и њихових родитеља о томе како да одговорно и паметно користе интернет, као и да им помогне да се упознају са различитим облицима онлине насиља, мјерама безбједности и начинима на који могу пријавити насиље.

ПР служба Министарства просвјете

Једна трећина дјеце овог узраста каже да зна више о интернету од својих родитеља. Штавише, 1 од 5 каже да родитељи са њима не разговарају о томе шта да раде када им се нешто узнемиравајуће деси на интернету.

“Сваки родитељ, без обзира на дигиталне вјештине које посједује, може користити ову апликацију за разговор са дјететом и пружање подршке да оно научи како да буде безбједно и онлине и оффлине,“ истиче шеф представништва УНИЦЕФ-а за Црну Гору Бенџамин Перкс.

Штавише, апликација НЕТпријатељи може се користити и као иновација у школама и тако помоћи сваком наставнику, без обзира на његове дигиталне вјештине, да промовише културу ненасиља и научи дјецу како да буду безбједна у дигиталном друштву 21. вијека.

„Надамо се да ће и родитељи и наставници, заједно са дјецом, користити ову апликацију да осигурају сваком дјетету у Црној Гори безбједно дјетињство“ закључује Перкс.

Директорица Директората за предшколско и основно образовање и васпитање и образовање лица са посебним потребама Аријана Николић рекла је апликација НЕТпријатељи направљена на забаван и пријемчив начин, што је од велике важности с обзиром на то да је намијењена дјеци узраста од девет година и додала да је циљ апликације да их од најранијег доба научи безбједном коришћењу друштвених мрежа.

Николић је рекла да је Кампања Зауставимо насиље онлине од велике важности за подизање свијести како дјеце, тако и родитеља о значају сигурног и одговорног коришћења интернета као и да ће Министарство просвјете дати пуну подршку УНИЦЕФ-у у промоцији ове апликације у школама.

Према истраживању УНИЦЕФ-а, свако десето дијете узраста 9-11 година каже да је имало узнемиравајуће искуство на интернету. Дјеца у тим случајевима најчешће затворе прозор или апликацију, а само 2% пријави насиље. Кроз апликацију НЕТпријатељи, дјеца и родитељи ће на једноставан и брз начин моћи да пријаве насиље на интернету и тиме га учине безбједнијим окружењем за све.

Апликација НЕТпријатељи развијена је у оквиру кампање УНИЦЕФ-а и Владе Црне Горе Зауставимо насиље онлине. Ова црногорска кампања дио је истоимене глобалне кампање УНИЦЕФ-а, а спроводи се у оквиру глобалне иницијативе Wе Протецт, покренуте од стране Владе Велике Британије како би се кроз УНИЦЕФ-ове програме у 17 земаља адресирао проблем сексуалне ескплоатације дјеце преко интернета.

Демо апликације НЕТпријатељи доступан је на линку хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=сПqхм-q-УМУ

Ако имате иПхоне, апликацију НЕТ пријатељи можете скинути са овог линка хттп://www.аппле.цом/итунес/доwнлоад/  
Ако имате Андроид телефон, апликацију НЕТ пријатељи можете скинути са овог линка хттпс://плаy.гоогле.цом/сторе/аппс/детаилс?ид=орг.уницеф.ис  

ИЗЈАВА Ариајне Николић Вучинић: Аријана Николић - Вучинић - представљање апликације НЕТпријатељи