Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Организован завршни догађај пројекта „Индексом до инклузивне културе у образовно-васпитним установама у Црној Гори“

Саопштење: Организован завршни догађај пројекта „Индексом до инклузивне културе у образовно-васпитним установама у Црној Гори“
Датум објаве: 15.11.2016 17:00 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


У организацији Министарства просвјете, Завода за школство и Саве тхе цхилдрен организован је завршни догађај пројекта „Индексом до инклузивне културе у образовно-васпитним установама у Црној Гори“. Развој инклузивног образовања је један од дефинисаних приоритета реформе образовања у Црној Гори. Стратегија инклузивног образовања (2014-2018) одређује циљеве и правце развоја инклузивног образовања с намјером да дјеци омогући приступ образовању, рационално и оперативно обезбиједи постизање развојних и образовних постигнућа кроз индивидуализовану, додатну подршку.

Министарство просвјете је препознало потребу да се у наредном периоду ради на томе да школе развију иницијативу и аутономност у примјени инклузивне школске политике и праксе, као и да ресурсни центри буду стручна и савјетодавна подршка инклузивном образовању, односно редовним школама. Стратегија инклузивног образовања указује да је неопходно и да се унаприједе капацитети школа са посебним одјељењима.

Генерална директорица Директората за предшколско и основно образовање и васпитање и образовање и васпитање лица са посебним образовним потребама Аријана Николић-Вучинић на завршном догађају истакла је да је пројекат „Индексом до инклузивне културе у образовно-васпитним установама у Црној Гори“, који је спроведен у сарадњи са организацијом Саве тхе цхилдрен, помогао да се испуни низ мјера постављених Стратегијом инклузивног образовања.

ПР служба Министарства просвјете

„Као прво, Индекс инклузивности је послужио као практично упутство и путоказ којим се постиже процјена постојећег стања у школи, креира инклузивни развојни план школе, имплементирају приоритети и прате резултати“, казала је Николић- Вучинић. Она је додала да је Министарство просвјете радило на томе да се ојачају посебне установе за примјену Индекса инклузивности током подршке редовним школама. Такође, почело се са реализацијом идеје о организовању школа са посебним одјељењима као експозитура ресурсних центара.

На завршном догађају присуствовало је 150 представника основних школа из Црне Горе којима су представљени резултати пројекта „Индексом до инклузивне културе у образовно-васпитним установама у Црној Гори“, односно промовисане нове улоге ресурсних центара и школа са посебним одјељењима.

У оквиру пројекта формирани су тимови од представника ресурсних центара који су посјетили школе – експозитуре и упознали их са мисијом и визијом, улогом и подршком сваког појединог ресурсног центра. Школе – експозитуре су реализовале презентације за локалну заједницу у циљу ширења инклузивних принципа у складу са потребама дјеце.

Индекс инклузивности ће такође наћи своје мјесто у оквиру индикатора квалитета и инклузивност школе које дефинишу и примјењују Завод за школство и Центар за стручно образовање. За чланове Одсјека за праћење квалитета наставе Завода за школство и савјетнике Центра за стручно образовање организована је обука за примјену Индекса инклузивности. Они су упознати са принципима Индекса инклузивности и значајем његове примјене и оснажени за примјену Индекса као допунске алатке приликом процјене и вредновања рада школа.

 

 

 

ПР служба Министарства просвјете