Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Подаци из упитника су повјерљиви и не злоупотребљавају се

Саопштење: Подаци из упитника су повјерљиви и не злоупотребљавају се
Датум објаве: 14.09.2016 21:10 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


У циљу истинитог информисања јавности, поводом навода НВО Центар за грађанско образовање у вези са упитником психолошко-педагошке службе образовно-васпитних установа информишемо сљедеће:

Представницима НВО Центар за грађанско образовање поручујемо да се у образовном систему континуирано и предано воид брига о свим ученицима у образовно-васпитним установама и да подаци из упитника искључиво служе као социо-економски елементи при формирању одјељења сходно педагошко-психолошким стандардима и исти се не злоупотребљавају.

Наиме, према програм рада стручних сарадника, педагози и психолози структурирају одјељења првог разреда тако да се задовоље сви педагошки и психолошки критеријуми у циљу да сва одјељења имају приближно уравнотежену структуру (пол, образовни статус родитеља, резултати које су дјеца показала током тестирања, љеворукост и сл.). При томе се користе подаци добијени у разговору са родитељем/родитељима или старатељима дјетета или путем упитника што спада у професионалну аутономију педагога и психолога у складу са педагошком и психолошком теоријом и праксом. Ови подаци се односе на здравствено стање, социјализацију, когнитивну и емотивну зрелост као значајне предуслове за успостављање најбољег педагошког односа према ученику. Специфичност породичног окружења је значајна за педагошки приступ сваком дјетету који нарочито погодује сензибилитету дјеце из непотпуних породица и њиховом адаптирању на школу.

Упитнике овог типа педагошко-психолошке службе у школама користе годинама уназад и подаци добијени на овај начин су повјерљиви. Стога су ваше тврдње да се подаци из упитника злоупотребљавају неистините И злонамјерне, јер на примјер подаци о материјалном обезбјеђењу породице искључиво служе за остваривање права на бесплатне уџбенике.

Реализацијаваспитно-образовног процеса осим стручних компетенција просвјетних радника подразумијева и истанчан сензибилитет за индивидуалне потребе ученика и његово породично окружење што је, по природи ствари, и вама познато, али то свјесно занемарујете. Занемарујете све што има хумани карактер, а то се дешава увијек када се приближавају избори, па је очигледна ваша намјера да исполитизујете једну уобичајену школску процедуру.

ПР служба Министарства просвјете