Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Одржана Завршна национална конференција ЕПАЛЕ пројекта - Образовање и учење на радном мјесту

Саопштење: Одржана Завршна национална конференција ЕПАЛЕ пројекта - Образовање и учење на радном мјесту
Датум објаве: 07.11.2016 16:00 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете мр Предраг Бошковић говорио је данас, 7. новембра на Завршној националној конференцији ЕПАЛЕ пројекта (Електронска платформа за учење одраслих у Европи – Национални сервис подршке за Црну Гору) на тему Образовање и учење на радном мјесту.

Поред министра Бошковића у уводним обраћањима говорили су и Вељко Томић, директор Директората за опште средње образовање, средње стручно образовање и образовање одраслих, Хелен Бари, савјетница за пројекте у оквиру програма Ерасмус+, Душко Рајковић, директор Центра за стручно образовање и Катарина Поповић, генерална секретарка Међународног савјета за образовање одраслих – ИЦАЕ.

Министар Бошковић је рекао да је овим пројектом учињено много када је ријеч о буђењу свијести о важности образовања одраслих. Он је нагласио да је од велике важности покретање интензивније кампање стручног образовања због специфичности Црне Горе изазване великим бројем иностраних радника. “Министарство је у протеклих годину и по дана направило корекције у уписној политици како средњег, тако и високог образовања”, рекао је Бошковић и додао да је циљ да не одлазе сви ученици након завршетка средњег стручног образовања на факултете, већ раде оно за што су се стручно усавршили и наставе образовање на радном мјесту.
ПР служба Министарства просвјете

Министер Бошковић је нагласио улогу Центра за стручно образовање који је носилац ових активности и изразио наду у резултат смањења броја људи који из иностранства долазе у Црну Гору како би обављали одређене послове, као и наду да ћемо ускоро сопственим кадровским капацитетима моћи да одговоримо на потребе тржишта рада.

Вељко Томић, директор Директората за опште средње образовање, средње стручно образовање и образовање одрасли, рекао је да су све активности које сектор образовања спроводи усмјерене на успостављање система стручног образовања који ствара стручни кадар, оспособљен за ефикасно обављање послова.

Томић је рекао да подаци показују да је удио реализације практичног образовања код послодавца у односу на укупан фонд часова различит, у зависности од подручја рада. У области саобраћаја се 44,9% часова од укупног фонда часова практичног образовања реализује код послодавца, у шумарству и обради дрвета - 47%, у машинству -11.9%, у електротехници - 24,6%, у туризму и угоститељству - 55,7%, услугама - 67,8%, грађевини 27,2%”.

„У плану је надоградња информационог система Министарства како би се унаприједио систем сакупљања информација о ученицима који практично образовање реализују код послодавца, планира се тако да би у сваком тренутку било видљиво који је ученик код ког послодавца, колико времена ученик треба да буде код послодавца, да ли је његово присуство редовно и каква су постигнућа ученика. Такође, планира се успостављање система праћења ученика након завршетка образовања. Овако добијене информације биће основ за доношење одлука о даљем унапређењу стручног образовања“, најавио је Томић.
ПР служба Министарства просвјете

Душко Рајковић, директор Центра за стручно образовање, рекао је да је ова институција добила улогу националне службе за подршку ЕПАЛЕ пројекту, а његов задатак је да пружи подршку у креирању садржаја на ЕПАЛЕ платформи, да је промовише и пружа допринос промоцији образовања одраслих.

Он је представио досадашњи развој пројекта и рекао да је данашња конференција прилика да се подијеле искуства, сумирају резултати заједно са представницима Европске комисије и колегама из региона и дају смјернице за даљи развој образовања и учења на радном мјесту.

Рајковић се осврнуо на манифестацију XВ дани образовања и учења одраслих која је у току и у оквиру које се промовише Публикација о образовању одраслих у Црној Гори и међународним оквирима, као и Андрагошки приручник за наставнике.

Хелен Бари, савјетница за пројекте у оквиру програма Ерасмус+, говорила је о улози Националног координатора за имплементацију Европске агенде за учење одраслих на којој је базиран пројекат. Наиме, улога координатора је да повеже и усклади рад свих релевантних субјеката у процесу учења одраслих. Такође, Бари је говорила о постигнућима земаља чланица ЕУ у овој области.

Катарина Поповић, генерална секретарка Међународног савјета за образовање одраслих – ИЦАЕ, рекла је да је образовање и учење на радном мјесту тема која доминира свјетском агендом за образовање одраслих. Она је казала да ће нам рјешења која се примјењују у развијеним земљама помоћи да превазиђемо релативну неефикасност система образовања која карактерише регион. Она је закључила да је учење на радном мјесту један од најмоћнијих инструмената у области образовања одраслих.

ВИДЕО: