Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Почетак реализације пројекта „ЕПАЛЕ Национални сервис подршке (НСС) за Црну Гору“

Саопштење: Почетак реализације пројекта „ЕПАЛЕ Национални сервис подршке (НСС) за Црну Гору“
Датум објаве: 12.01.2016 16:23 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Центар за стручно образовање је уз подршку Министарства просвјете од 1. јануара 2016. године започео реализацију пројекта ЕПАЛЕ Национални сервис подршке (НСС) за Црну Гору. 

Пројекат се реализује у циљу подизања свијести представника опште и стручне јавности о значају: умрежавања институција на плану креирања, организације и реализације активности у области образовања одраслих, коришћења различитих ресурса за учење, промоције образовања одраслих на националном и међународном нивоу, мотивисања опште и стручне јавности за коришћење ЕПАЛЕа – вишејезичне електронске платформе за учење, промоцију ЕПАЛЕ-а у Црној Гори, унапријеђења квалитета његовог садржаја и промоције националног система образовања одраслих на европском нивоу. Активности ће се реализовати паралелно са пројектом Национални координатор за учење одраслих, Радни план Црна Гора, чија је реализација започела у новембру 2015.године. На тај начин допринијеће се већој видљивости и популаризацији образовања одраслих у Црној Гори.

Током реализације пројекта организоваће се низ информативних активности и промотивних кампања у циљу упознавања јавности са планом пројектних активности, њиховом намјеном и значајем. Формираће се тимови мултипликатора који ће дати допринос активном коришћењу и промоцији ЕПАЛЕ-а, припремиће се публикација о образовању одраслих у Црној Гори на црногорском и енглеском језику. Наставници који реализују Програм елементарног функционалног описмењавања одраслих имаће прилику да свој рад олакшају добијањем првог андрагошког приручника и на тај начин би радили по садржају планираног програма.

У циљу својеврсне промоције националног система образовања одраслих израдиће се кратки, петоминутни филм или спот са титлом на енглеском језику. Радиће се на изградњи капацитета представника НСС-а и других институција система које креирају политику образовања одраслих и реализују њене активности. Велика пажња биће посвећена пружању националног доприноса развоју ЕПАЛЕ платформе кроз постављање блогова, ресурса, вијести, догађаја и сл у чијем циљу ће бити организовани састанци са представницима НВО сектора, локалних заједница и организатора образовања одраслих. 

У оквиру овог пројекта Црна Гора ће добити прилику да путем своје националне странице на једниственом ЕПАЛЕ порталу промовише своју образовну политику стављајући фокус на образовање одраслих. 
Пројекат за који је обезбијеђено око 73.000 еура, бице реализован до краја децембра 2016.године у оквиру Ерасмус+ програма који кофинансира Европска Унија. 

Центар за стручно образовање 
ЕПАЛЕ - Национални сервис подршке за Црну Гору

Римски трг бб, 81 000 Подгорица 
Канцеларија бр.15 
Тел/фаx: +382 20 664 572 
Моб. +382 69 371 648 
Е-маил: гордана.босковиц@цсо.гов.ме