Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

СМАЊЕЊЕ НАПУШТАЊА ШКОЛЕ И ПОБОЉШАЊЕ ШКОЛСКОГ И СОЦИЈАЛНОГ УСПЈЕХА УЧЕНИКА ПРИПАДНИКА РЕ ПОПУЛАЦИЈЕ

СМАЊЕЊЕ НАПУШТАЊА ШКОЛЕ И ПОБОЉШАЊЕ ШКОЛСКОГ И СОЦИЈАЛНОГ УСПЈЕХА УЧЕНИКА ПРИПАДНИКА РЕ ПОПУЛАЦИЈЕ
Датум објаве: 16.12.2019 13:54 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


У складу са Стратегијом за социјалну инклузију Рома и Египћана 2016-2020, и у циљу подизања квалитета рада са ученицима и њихове интеграције, у партнерству са Министарством за људска и мањинска права, службеници Директората за образовање припадника мањинских народа и других мањинских националних заједница посјетили су школе у општинама у којима се биљежи значајан број школске дјеце РЕ популације: Подгорица, Никшић, Беране, Рожаје, Бијело Поље, Тиват, Херцег Нови, Бар, Улцињ, Котор, Цетиње, Пљевља. Том приликом, разговарали су са дјецом, њиховим родитељима и наставним особљем, превасходно о превенцији феномена дјечијих уговорених бракова и раног напуштања школе, важности образовања, али и осталим текућим питањима. Разговоре су водили у школама, али и у насељима гдје живе.

ПР служба Министарства просвјете

Родитељи су упознати с мјерама и активностима које Министарство просвјете заједно с партнерима предузима за повећање стопе уписа ромске дјеце у школу, као и са мјерама подршке у образовању, а предочени су им сви напори који се улажу на овом пољу. Говорено је о додјељивању бесплатних уџбеника, превозу, сарадницима у социјалној инклузији РЕ у образовању, менторима, стипендијама за ученике средњих школа, као и за студенте.

Тим који је разговарао са родитељима изразио је задовољство бројношћу родитеља који су присуствовали промоцијама у наведеним општинама.

Активности су одржане током новембра и децембра, 2019. године, а реализовало их је Министарство просвјете у сарадњи са Министарством за људска и мањинка права.