Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ОЕБС обучавао црногорске наставнике на тему спрјечавања насилног екстремизма и радикализације

Датум објаве: 22.11.2019 10:34 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Радикализација и насилни екстремизам су сложени друштвени проблеми који се морају рјешавати интегрисаним приступом који укључује рад стручњака из разних области, а на првој линији одбране од екстремистичких тенденција су просвјетни радници. То је поручено на радионици “Превенција насилног екстремизма и радикализације који воде ка тероризму за професоре основних и средњих скола”, коју је Мисија ОЕБС-а организовала у Бијелом Пољу и Бару 19. и 20. новембра 2019. године.

Радионица је организована у сарадњи са Националним координатором за борбу против насилног екстремизма и Министарством просвјете. Укупно 80 наставника градова широм Црне Горе прошло је обуку која је обухватила дискусије о процјени ризика, механизмима спрјечавања и сузбијања насилног екстремизма, онлајн радикализацији и злоупотреби друштвених мрежа, као и бројне студије случаја. Посебан нагласак стављен је на коришц́ење интернета у сврху радикализације и тероризма, кроз дискусију о националним изазовима и идентификовање потенцијалних рјешења.

Програм менаџер за безбједност и сарадњу у Мисији Јохн Цорриган казао је да је насилни екстремизам постао озбиљна пријетња са којом су суочена друштва широм свијета. “Упркос томе, не постоји јединствено рјешење. Сигурносни одговори су важни, али нису довољни. Потребна нам је мека снага, као што је образовање. Конкретно, потребно нам је релевантно, инклузивно и једнако квалитетно образовање”, казао је Цорриган. Према његовим ријечима, образовање је алат за спрјечавање насилног екстремизма. “ОЕБС настоји да помогне земљама у пружању образовних програма који граде отпорност младих на насилно екстремистичко размјењивање порука и подстичу позитиван осјец́ај идентитета и припадности. То мора бити урађено и у Црној Гори”, казао је Цорриган.

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова и Национални координатор за борбу против насилног екстремизма Драган Пејановић казао је да наставници и професори имају лични контакт са младима и омогућавају безбједан простор који може да подстакне осјећај припадности држави, критичко размисљање и изградњу идентитета. “То је најбоља линија одбране против екстремистичких тенденција које угрожавају владавину права”, казао је Пејановић.

Генерални директор Директората за образовање припадника мањинских народа и других националних заједница у Министарству просвјете Марасх Дукај казао је да је образовање најбоља ненасилна метода која подстиче позитивне промјене и као такво утиче на све сфере друштва и живота сваког појединца. “Зато је важно ставити акценат управо на рад са дјецом, омладином па и одраслима, посебно онима који су припадници рањивих категорија, али и на раду са професионалцима”, казао је Дукај.

Тема семинара усаглашена је са приоритетима Акционог плана за 2019. годину, а обуку је водила Марија Ђорић, научна сарадница на Институту за политичке студије у Београду.