Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Promocija upisa u prvi razred osnovne škole u Herceg Novom i Beranama

Saopštenje: Promocija upisa u prvi razred osnovne škole u Herceg Novom i Beranama
Datum objave: 28.04.2016 13:40 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete mr Marash Dukaj posjetio je 26. aprila Herceg Novi i 27. aprila Berane gdje je razgovarao sa roditeljima djece dorasle za upis u prvi razred osnovne škole kako bi im ukazao na značaj školovanja i način upisa u prvi razred. 

Sa roditeljima je razgovarao i Sokolj Beganaj, savjetnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

PR služba Ministarstva prosvjete

Pored roditelja, sa predstavnicima Ministarstva u Herceg Novom razgovarali su Mehmet Beriša i Sanja Knežević iz organizacije „Mladi Romi“, a u Beranama Šeribona Beriša i Ardian Šalja iz organizacije „Vijeće Egipćana i Roma“.

Dukaj je roditeljima objasnio koje korake treba da preduzmu kako bi upisali dijete u prvi razred osnovne škole. On je rekao da Ministarstvo prosvjete stvorilo dobre uslove za uključenje u obrazovni sistem djece RE populacije, kojima sticanje znanja i vještina otvara vrata tržišta rada zbog čega im obrazovanje mora biti prioritet. Dukaj je apelovao na roditelje ističući da ne smiju dozvoliti da djeca odustanu od školovanja i da se od njih očekuje da u procesu školovanja budu podrška djeci, kojoj integracija u obrazovni sistem i crnogorsko društvo pruža razne mogućnosti.

Sokolj Beganaj, savjetnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava kao pripadnik Romske zajednice kroz lično iskustvo je predstavio koliko je važna istrajnost u školovanju. On je ukazao na to da država čini sve kako bi se RE populacija integrisala u društvo i kako bi se djeca socijalizovala i naglasio da roditelji imaju ključnu ulogu u tom procesu.

PR služba Ministarstva prosvjete