Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Promocija upisa u prvi razred osnovne škole u Kampu Konik

Saopštenje: Promocija upisa u prvi razred osnovne škole u Kampu Konik
Datum objave: 14.04.2016 17:06 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete, mr Marash Dukaj posjetio je danas, 14. aprila Kamp Konik u Podgorici gdje razgovarao sa roditeljima djece dorasle za upis u prvi razred osnovne škole kako bi im ukazao na značaj školovanja i način upisa u prvi razred.

Pored Dukaja sa roditeljima su razgovarali i Sokolj Beganaj, savjetnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, kao i Dragana Radoman iz Romskog obrazovnog centra (REF).

PR služba Ministarstva prosvjete

Dukaj je roditeljima objasnio koje korake treba da preduzmu kako bi upisali dijete u prvi razred osnovne škole. On je rekao da Ministarstvo prosvjete stvorilo dobre uslove za uključenje u obrazovni sistem djece RE populacije, kojima sticanje znanja i vještina otvara vrata tržišta rada zbog čega im obrazovanje mora biti prioritet. Dukaj je apelovao na roditelje ističući da se od njih očekuje da budu podrška djeci u procesu školovanja, da ne smiju dozvoliti da djeca odustanu od školovanja, jer im integracija u obrazovni sistem i u crnogorsko društvo pruža razne mogućnosti.

Sokolj Beganaj, savjetnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava kao pripadnik Romske zajednice kroz lično iskustvo je predstavio koliko je važna istrajnost u školovanju. On je ukazao na to da država čini sve kako bi se RE populacija integrisala u društvo i kako bi se djeca socijalizovala i naglasio da roditelji imaju ključnu ulogu u tom procesu.

Dragana Radoman iz Romskog obrazovnog centra podsjetila je da je Ministarstvo prosvjete obezbijedilo autobus kojim se đaci iz Kampa Konik svakodnevno prevoze do škola. Ona je pohvalila saradnju REF-a i Ministarstva prosvjete koji teže postizanju zajedničkog cilja - integraciji djece RE populacije u obrazovni sistem i pružanje kvalitetnog obrazovanja.

PR služba Ministarstva prosvjete

Roditelji su pokazali spremnost da istraju u školovanju djece i izrazili zahvalnost Ministarstvu prosvjete na trudu da se djeca socijalizuju prvo kroz predškolsko vaspitanje i obrazovanje, a sada i kroz podršku pri upisu u prvi razred osnovne škole.

U okviru posjete Kampu Konik, predstavnici ministarstava i REF-a posjetili su i djecu koja će se ove školske godine upisati u prvi razred osnovne škole i podijelili brošure o upisu u prvi razred, koje je pripremilo Ministarstvo prosvjete.

U cilju promocije upisa djece u prvi razred osnovne škole, koji će trajati do 30. aprila, u narednom periodu planirane su posjete Beranama, Herceg Novom i Nikšiću.

PR služba Ministarstva prosvjete