Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Počela podjela bukvara za djecu koja nastavu pohađaju na albanskom jeziku

Saopštenje: Počela podjela bukvara za djecu koja nastavu pohađaju na albanskom jeziku
Datum objave: 02.09.2015 15:45 | Autor: PR Sluzba Ministarstva

Ispis Štampaj stranicu


U OŠ „Mahmut Lekić“ u Tuzima danas je organizovana podjela bukvara svim učenicima drugog razreda sa teritorije opštine Podgorica koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku. Bukvare je djeci svečano uručio Marash Dukaj, generalni direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete i Zoja Bojanić Lalović, direktorica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Ovim povodom đacima se obratio Marash Dukaj, generalni direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete:

„Kao što i sami znate, danas počinjemo sa raspodjelom bukvara na albanskom jeziku za vašu školu, kao i za škole Đerđ Kastrioti Skenderbeg, 29 novembar i za školu Jedinstvo.

Kao rezultat zalaganja relevantnih institucija u obrazovanju, od danas će učenici u nastavi na albanskom jeziku biti u prilici da koriste ovaj bukvar kao pomoćno didaktičko sredstvo u nastavnom procesu. Ovo je radosna vijest, ne samo za učenike, nego i za albansku javnost u Crnoj Gori, i šire. Na ovaj način, realizovan je i jedan od zahtjeva albanske populacije.
Moram da naglasim da ćemo se i ubuduće zalagati da ovaj bukvar postane osnovni udžbenik. Vezano za ovo, postoji spremnost u Ministarstvu prosvjete, da se bezrezervno podrži ovaj projekat.
Želim da se zahvalim Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva, posebno direktorici Bojanić-Lalović, koja, je spremna da izađe u susret i u drugim prilikama kada je u pitanju nastava na albanskom jeziku.

Za činjenicu da danas dijelimo bukvar besplatno, ne samo vama nego i svim učenicima u nastavi na albanskom jeziku u Crnoj Gori, zasluga pripada našem prijatelju, gradonačelniku Tirane, koji je donacijom pomogao da danas realizujemo ovaj vrijedan projekat.“

Ukupno 288 bukvara za đake koji u Crnoj Gori nastavu pohađaju na albanskom jeziku donirao je gradonačelnik Tirane, Erion Veliaj, kao ishod dobre saradnje Ministarstva prosvjete i grada Tirane.

U četvrtak, 3. septembra 2015. godine sa početkom u 10:00 sati u OŠ „Maršal Tito“, bukvari će biti podijeljeni đacima iz opštine Ulcinj, dok će istog dana u OŠ „Bedri Elezaga“ u Vladimiru sa početkom u 14:00 sati biti podijeljeni bukvari za đake te škole, kao i za učenike OŠ „Đerđ Kastrioti“. Svečanosti će prisustvovati Marash Dukaj kao i predsjednik opštine Ulcinj, Fatmir Đeka.

U petak, 4. septembra 2015. godine, u OŠ „Hajro Šahmanović“ u Plavu sa početkom u 12:00 sati. Osim za đake te škole, bukvari će biti podijeljeni i učenicima drugog razreda OŠ „Džafer Nikočević“ iz Gusinja kao i OŠ „Daciće“ iz Rožaja.

Realizacijom ove aktivnosti želi se unaprijediti kvalitet nastave na albanskom jeziku.

Foto galerija: Počela podjela bukvara za djecu koja nastavu pohadjaju na albanskom jeziku

 PR Služba Ministarstva prosvjete