Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Sa kampa Konik novim autobusom u školu krenuli đaci romske i egipćanske (RE) populacije

Saopštenje: Sa kampa Konik novim autobusom u školu krenuli đaci romske i egipćanske (RE) populacije
Datum objave: 01.09.2015 12:55 | Autor: PR Služba

Ispis Štampaj stranicu


Sa kampa Konik danas je novim autobusom prevezeno 56 đaka prvaka ka šest podgoričkih osnovnih škola: “Božidar Vuković Podgoričanin”, “Marko Miljanov”, “21. maj”, “Savo Pejanović”, “Vladimir Nazor” i “Vuk Karadžić”. Ovim autobusom, koji je donacija Ambasade Japana, dnevno će se prevoziti oko 300 đaka pripadnika RE populacije sa kampa Konik ka njihovim školama.

Ovim povodom na kampu Konik medijima i đacima se obratio Marash Dukaj, generalni direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete:

"Dragi prvaci,

Danas vas 56-oro kreće u I razred osnovne škole. Poput vaših drugara, braće/sestara upisali ste se u podgoričke osnovne škole: “Božidar Vuković Podgoričanin”, “Marko Miljanov”, “21. maj”, “Savo Pejanović”, “Vladimir Nazor” i “Vuk Karadžić”.
Vi ste sedma generacija po redu koja će se školovati u gradskim školama.

U radu učiteljice će uticati na vašu integraciju, dobar školski uspjeh i kvalitetno druženje sa vršnjacima. Vaši drugari će kroz iskustvo različitosti sticati osobine demokratskih ličnosti.

Ovu priliku koristim da napominem da se ove školske godine nastava u područnom odjeljenju odvija jedino u okviru IV razreda, a sva ostala đeca su integrisana u pomenutih 6 gradskih škola.

Ovo znači da će se oko 300 učenika svakodnevno prevoziti do pomenutih škola. U tome nam značajnu olakšicu predstavlja što smo u vidu donacije Ambasade Japana dobili autobus čiji kapaciteti omogućavaju da organizujemo prevoz za ovoliki broj đece.
Kao i prethodnih školskih godina učenici RE populacije će dobiti udžbenike, koji su preduslov za postizanje boljeg školskog uspjeha.

Jasna je naša namjera da omogućimo što bolje preduslove da ova đeca isopune svoje pune kapacitete i u potpunosti se u socijalizacijskom i obrazovnom pogledu integrišu sa svojim vršnjacima.

Stoga, vam još jednom želim srećan početak školovanja!"

VIDEO: