Manja slova Veća slova RSS

Obrazovanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama

29.05.2013.

Usmjeravanje đece sa autizmom u obrazovno-vaspitne ustanove - upoznavanje članova komisije za usmjeravanje đece sa posebnim obrazovnim potrebama sa instrumentima za procjenu smetnji iz spektra autizma

Usmjeravanje đece sa autizmom u obrazovno-vaspitne ustanove - upoznavanje članova komisije za usmjeravanje đece sa posebnim obrazovnim potrebama sa instrumentima za procjenu smetnji iz spektra autizma U Crnoj Gori na nivou lokalne zajednice formirane su komisije (18) za usmjeravanje đece sa posebnim obrazovnim potrebama u vaspitno-obrazovni sistem. Komisije prijedlogom o usmjeravanju određuju program, dodatnu stručnu pomoć, kadrovske, prostorne, materijalne i druge uslove koji moraju biti obezbijeđeni.

24.05.2013.

Saopštenje: Predstavljen Priručnik za škole i Brošure za roditelje u okviru Programa „Škola bez nasilja – stvaranje sigurnog školskog okruženja“

Pomoćnica ministra prosvjete Vesna Vučurović, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks i ambasador dobre volje UNICEF-a Rambo Amadeus, predstavli su danas publikacije razvijene u okviru programa „Škola bez nasilja – stvaranje sigurnog školskog okruženja“: - Priručnik: Škola bez nasilja – ka sigurnom i podsticajnom okruženju za djecu; - Brošura za roditelje: Za sigurno i podsticajno okruženje u školama.

23.05.2013.

Prijava za odabir pilot inkluzivnih škola u okviru zajedničkog projekta EU/SE “Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju”

Ministarstvo prosvjete je partner u zajedničkom projektu Evripske unije I Savjeta Evrope o regionalnoj podršci inksluzivnom obrazovanju u jugoistočnoj Evropi. Projekat je usmjeren na promovisanje koncepta inkluzivnog obrazovanja kao reformskog principa koji poštuje i njeguje različitosti među svim učenicima sa posebnim fokusom na one koji su najviše izloženi riziku marginalizacije i isključenosti.

16.05.2013.

Obavještenje: provjera znanja učenika sa posebnim obrazovnim potrebama

Članom 16 Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama („Sl. list RCG“, broj 80/04 i “Sl. list CG”, broj 45/10) propisano je da je škola, odnosno resursni centar dužna da donese individualni razvojno-obrazovni program za dijete sa posebnim obrazovnim potrebama, u saradnji sa roditeljem i o tome obavijesti Zavod za školstvo, Centar za stručno obrazovanje i Ispitni centar.

16.03.2013.

Održan seminar namijenjen Komisijama za usmjeravanje na temu "Usmjeravanje đece s autizmom"

Od druge polovine 2008. godine na nivou lokalne zajednice formirane su komisije (18) za usmjeravanje đece sa posebnim obrazovnim potrebama u vaspitno-obrazovni sistem. Komisije prijedlogom o usmjeravanju određuju program, dodatnu stručnu pomoć, kadrovske, prostorne, materijalne i druge uslove koji moraju biti obezbijeđeni. Članovi komisija su u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a obučeni, urađeni su radni instrumenti i štampan Priručnik za rad.

04.03.2013.

Održan sastanak na temu “Inkluzivno obrazovanje za đecu sa posebnim potrebama: primjeri iz Centralne i Istočne Evrope i Zajednice Samostalnih Država

Ministarstvo prosvjete je pozvano da uzme učešće na sastanku na temu “Inkluzivno obrazovanje za đecu sa posebnim potrebama: primjeri iz Centralne i Istočne Evrope i Zajednice Samostalnih Država”.

14.02.2013.

Saopštenje: Održana Završna konferencija projekta EU-Crna Gora Servisi inkluzivnog obrazovanja

Saopštenje: Održana Završna konferencija projekta EU-Crna Gora Servisi inkluzivnog obrazovanja

U srijedu, 13. februara održana je Završna konferencija projekta EU-Crna Gora Servisi inkluzivnog obrazovanje. Prisutne je pozdravio ministar prosvjete gospodin Slavoljub Stijepović, kao i gospodin Andre Lys, šef Sektora za implementaciju projekata Delegacija Evropske unije, gospodin Javier Ruiz, direktor projekta i Dr. Sibylle Hielscher, tim liderka Projekta.

11.02.2013.

Najava: Završna konferencija projekta EU-Crna Gora Servisi inkluzivnog obrazovanja

U srijedu, 13. februara sa početkom u 10.00 časova održaće se Završna konferencija projekta EU-Crna Gora Servisi inkluzivnog obrazovanja.

04.02.2013.

Učešće Ministarstva prosvjete na sastanku „Inkluzivno obrazovanje za đecu sa smetnjama u razvoju u zemljama Centralne i Istočne Evrope i ZND”

Ministarstvo prosvjete je pozvano da učestvuje na sastanku „Inkluzivno obrazovanje za đecu sa smetnjama u razvoju u zemljama Centralne i Istočne Evrope i ZND”.

12.12.2012.

Projekat "Podrška posebnim odjeljenjima za inkluzivno obrazovanje"

Projekat "Podrška posebnim odjeljenjima za inkluzivno obrazovanje"

Od druge polovine 2008. godine na nivou lokalne zajednice formirane su prvostepene komisije (18) za usmjeravanje đece sa posebnim obrazovnim potrebama u vaspitno-obrazovni sistem. Komisije prijedlogom o usmjeravanju određuju program, dodatnu stručnu pomoć, kadrovske, prostorne, materijalne i druge uslove koji moraju biti obezbijeđeni.