Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Образовање дјеце са посебним образовним потребама

04.10.2012.

Саопштење: Званично уручена донација Прве банке за кампању „Говоримо о могућностима“ ЈУ ОШ "Душан Кораћ"

Саопштење: Званично уручена донација Прве банке за кампању „Говоримо о могућностима“ ЈУ ОШ "Душан Кораћ" Јуче, 3. октобра 2012. године је у ЈУ ОШ „Душан Кораћ“ званично уручена донација Прве банке за кампању „Говоримо о могућностима“ ђеци са сметњама и тешкоћама у развоју која су укључена у посебна одјељења при овој школи.

23.07.2012.

КАМПАЊА “ГОВОРИМО О МОГУЋНОСТИМА” ПРОМОВИШЕ СПОРТ ЗА СВУ ЂЕЦУ

КАМПАЊА “ГОВОРИМО О МОГУЋНОСТИМА” ПРОМОВИШЕ   СПОРТ ЗА СВУ ЂЕЦУ

На Цетињу је 22. јула 2012. године у организацији Канцеларије УНИЦЕФА-а у Црној Гори и Владе Црне Горе, промовисан нови ТВ спот Кампање „Говоримо о могућностима“ за 2012. годину. Циљ овог спотра је да се истакну могућности црногорских спортиста са сметњама у развоју и подржи инклузија кроз спорт. Свечаности у згради Скупштине Пријестонице, поред домаћина градоначелника господина Александра Богдановића, присуствовала је госпођа Бан Сун Тек, супруга Генералног секретара Уједињених нација господина Бан Кин Муна у оквиру његове званичне поśете Црној Гори.

11.06.2012.

У партнерству са УНИЦЕФ-ом Министарство просвјете и спорта реализује Пројекат “Мреже подршке инклузивном образовању”

У партнерству са УНИЦЕФ-ом Министарство просвјете и спорта реализује Пројекат “Мреже подршке инклузивном образовању”

У партнерству са УНИЦЕФ-ом Министарство просвјете и спорта реализује Пројекат “Мреже подршке инклузивном образовању”. У оквиру овог Пројекта повећа се број ђеце са сметњама и тешкоћама у развоју у редовнимо дјељењима и развија сарадња између редовних и посебних одјељења у школама у циљу јачања принципа инклузије.

30.03.2012.

Једнодневна радионица за комисије из Херцег Новог, Котора, Тивта, Будве, Бара и Улциња

Једнодневна радионица за комисије из Херцег Новог, Котора, Тивта, Будве, Бара и Улциња

Министарство просвјете и спорта и Министарство рада и социјалног старања у партнерству са УНИЦЕФ и УНДП кроз програм ИПА 2010 спроводе свеобухватни Пројекат „Реформа система социјалне и дјечје заштите: Унапређење социјалне инклузије“. Једна од активности је промоција Правилника о начину, условима и поступку усмјеравања ђеце са посебним образовним потребама у васпитно-образовни систем.

29.03.2012.

Једнодневна радионица на тему промоције Правилника о начину, условима и поступку усмјеравања ђеце са посебним образовним потребама у васпитно-образовни систем

Једнодневна радионица на тему промоције Правилника о начину, условима и поступку усмјеравања ђеце са посебним образовним потребама у васпитно-образовни систем

Једнодневна радионица на тему промоције Правилника о начину, условима и поступку усмјеравања ђеце са посебним образовним потребама у васпитно-образовни систем је за комисије из Берана, Мојковца, Бијелог Поља, Пљеваља, Рожаја, Плава одржана 29. марта.

28.03.2012.

Пројекат „Реформа система социјалне и дјечје заштите: Унапређење социјалне инклузије“

Пројекат „Реформа система социјалне и дјечје заштите: Унапређење социјалне инклузије“

Црна Гора почела је реформу образовног система успостављањем основних принципа, дефинисаних документом »Књига промјена« (2001). Принципи који су, између осталих, послужили као основа за иновирање система васпитања и образовања су: једнаке могућности, индивидуализација, обезбјеђивање квалитета, флексибилност, проходност и др. Усвојена је Стратегија инклузивног образовања, донешен је Закон о васпитању и образовању ђеце са посебним образовним потребама и Правилник о начину, условима и поступку за усмјеравање ђеце са посебним образовним потребама и сл.

12.10.2011.

Пројекат: “Мреже подршке инклузивном образовању”

Пројекат: “Мреже подршке инклузивном образовању”

Кроз партнерство са УНИЦЕФ-ом у току је пројекат “Мреже подршке инклузивном образовању”. У оквиру овог Пројекта, а кроз компоненту „Подршка инклузивном образовању“ планирано је да се повећа број ђеце са сметњама и тешкоћама у развоју у редовним одјељењима, развије сарадња између редовних и посебних одјељења у школама у циљу јачања принципа инклузије као и промовишу права ђеце са сметњама међу њиховим вршњацима.

11.10.2011.

Дидактичка опрема за посебна одјељења при редовним школама “Олга Головић”, Никшић и “Бошко Буха”, Пљевља

Дидактичка опрема за посебна одјељења при редовним школама  “Олга Головић”, Никшић и  “Бошко Буха”, Пљевља

Електропривреда Црне Горе финансирала је набавку дидактичке опреме за двије основне школе у Никшићу и Пљевљима, и тиме наставила да подржава процес инклузивног образовања ђеце са сметњама у развоју. Препознајући важност тог процеса, као друштвено одговорна компанија, ЕПЦГ је одлучила да подржи пројекат који је покренуло Министарство просвјете и спорта како би се и ђеци са сметањама у развоју омогућило право на образовање без дискриминације и на основу једнакости са другима.

23.06.2011.

Кроз партнерство са УНИЦЕФ-ом у току је пројекат “Мреже подршке инклузивном образовању”

Кроз партнерство са УНИЦЕФ-ом у току је пројекат “Мреже подршке инклузивном образовању”

У оквиру овог Пројекта, а кроз компоненту „Подршка инклузивном образовању“ планирано је да се повећа број дјеце са сметњама и тешкоћама у развоју у редовним одјељењима, развије сарадња између редовних и посебних одјељења у школама у циљу јачања принципа инклузије. Након једнодневна радионице за процјену потреба редовних школа у којима постоје посебна одјељења, одабран је стручни тим који је осмислио обуку на основу процијењених потреба и припремио радни материјал (штампана верзија и ЦД формат) од стране стручног тима.

03.12.2010.

Најава:Весна ВУЧУРОВИЋ помоћник министра и Тамара МИЛИЋ, савјетник за дјецу са посебним образовним потребама учествоваће у активностима поводом Међународног дана особа са инвали

У суботу 4. децембра 2010. године Госпођа Весна ВУЧУРОВИЋ помоћница министра просвјете и науке и госпођица Тамара МИЛИЋ, савјетник за дјецу посебним образовним потребама у Министарству просвјете и науке учествоваће у активностима планираним поводом прославе Међународног дана особа са инвалидитетом организованим у оквиру кампање „Говоримо о могућностима“ у сарадњи са Специјалном Олимпијадом, међународном организацијом која организује спортске активности за дјецу и одрасле са сметњама у развоју у више од 180 земаља широм свијета.