Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Образовање дјеце са посебним образовним потребама

29.05.2013.

Усмјеравање ђеце са аутизмом у образовно-васпитне установе - упознавање чланова комисије за усмјеравање ђеце са посебним образовним потребама са инструментима за процјену сметњи из спектра аутизма

Усмјеравање ђеце са аутизмом у образовно-васпитне установе - упознавање чланова комисије за усмјеравање ђеце са посебним образовним потребама са инструментима за процјену сметњи из спектра аутизма У Црној Гори на нивоу локалне заједнице формиране су комисије (18) за усмјеравање ђеце са посебним образовним потребама у васпитно-образовни систем. Комисије приједлогом о усмјеравању одређују програм, додатну стручну помоћ, кадровске, просторне, материјалне и друге услове који морају бити обезбијеђени.

24.05.2013.

Саопштење: Представљен Приручник за школе и Брошуре за родитеље у оквиру Програма „Школа без насиља – стварање сигурног школског окружења“

Помоћница министра просвјете Весна Вучуровић, шеф представништва УНИЦЕФ-а за Црну Гору Бенџамин Перкс и амбасадор добре воље УНИЦЕФ-а Рамбо Амадеус, представли су данас публикације развијене у оквиру програма „Школа без насиља – стварање сигурног школског окружења“: - Приручник: Школа без насиља – ка сигурном и подстицајном окружењу за дјецу; - Брошура за родитеље: За сигурно и подстицајно окружење у школама.

23.05.2013.

Пријава за одабир пилот инклузивних школа у оквиру заједничког пројекта ЕУ/СЕ “Регионална подршка инклузивном образовању”

Министарство просвјете је партнер у заједничком пројекту Еврипске уније И Савјета Европе о регионалној подршци инкслузивном образовању у југоисточној Европи. Пројекат је усмјерен на промовисање концепта инклузивног образовања као реформског принципа који поштује и његује различитости међу свим ученицима са посебним фокусом на оне који су највише изложени ризику маргинализације и искључености.

16.05.2013.

Обавјештење: провјера знања ученика са посебним образовним потребама

Чланом 16 Закона о васпитању и образовању дјеце са посебним образовним потребама („Сл. лист РЦГ“, број 80/04 и “Сл. лист ЦГ”, број 45/10) прописано је да је школа, односно ресурсни центар дужна да донесе индивидуални развојно-образовни програм за дијете са посебним образовним потребама, у сарадњи са родитељем и о томе обавијести Завод за школство, Центар за стручно образовање и Испитни центар.

16.03.2013.

Одржан семинар намијењен Комисијама за усмјеравање на тему "Усмјеравање ђеце с аутизмом"

Од друге половине 2008. године на нивоу локалне заједнице формиране су комисије (18) за усмјеравање ђеце са посебним образовним потребама у васпитно-образовни систем. Комисије приједлогом о усмјеравању одређују програм, додатну стручну помоћ, кадровске, просторне, материјалне и друге услове који морају бити обезбијеђени. Чланови комисија су у сарадњи са канцеларијом УНИЦЕФ-а обучени, урађени су радни инструменти и штампан Приручник за рад.

04.03.2013.

Одржан састанак на тему “Инклузивно образовање за ђецу са посебним потребама: примјери из Централне и Источне Европе и Заједнице Самосталних Држава

Министарство просвјете је позвано да узме учешће на састанку на тему “Инклузивно образовање за ђецу са посебним потребама: примјери из Централне и Источне Европе и Заједнице Самосталних Држава”.

14.02.2013.

Саопштење: Одржана Завршна конференција пројекта ЕУ-Црна Гора Сервиси инклузивног образовања

Саопштење: Одржана Завршна конференција пројекта ЕУ-Црна Гора Сервиси инклузивног образовања

У сриједу, 13. фебруара одржана је Завршна конференција пројекта ЕУ-Црна Гора Сервиси инклузивног образовање. Присутне је поздравио министар просвјете господин Славољуб Стијеповић, као и господин Андре Лyс, шеф Сектора за имплементацију пројеката Делегација Европске уније, господин Јавиер Руиз, директор пројекта и Др. Сибyлле Хиелсцхер, тим лидерка Пројекта.

11.02.2013.

Најава: Завршна конференција пројекта ЕУ-Црна Гора Сервиси инклузивног образовања

У сриједу, 13. фебруара са почетком у 10.00 часова одржаће се Завршна конференција пројекта ЕУ-Црна Гора Сервиси инклузивног образовања.

04.02.2013.

Учешће Министарства просвјете на састанку „Инклузивно образовање за ђецу са сметњама у развоју у земљама Централне и Источне Европе и ЗНД”

Министарство просвјете је позвано да учествује на састанку „Инклузивно образовање за ђецу са сметњама у развоју у земљама Централне и Источне Европе и ЗНД”.

12.12.2012.

Пројекат "Подршка посебним одјељењима за инклузивно образовање"

Пројекат "Подршка посебним одјељењима за инклузивно образовање"

Од друге половине 2008. године на нивоу локалне заједнице формиране су првостепене комисије (18) за усмјеравање ђеце са посебним образовним потребама у васпитно-образовни систем. Комисије приједлогом о усмјеравању одређују програм, додатну стручну помоћ, кадровске, просторне, материјалне и друге услове који морају бити обезбијеђени.