Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Инклузивно образовање

Датум објаве: 16.05.2005 14:15 | Аутор: Образовање дјеце са посебним потребама

Испис Штампај страницу


Министарство просвјете и науке је почело са реализацијом програма "Инклузивно образовање" у школској 2003/04. години у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, Саве тхе цхилдрен, Педагошким центром. У пројекат је укључено 21 школа и 81 дијете са сметњама у развоју. Идеја о укључивању дјеце са сметњама у развоју у формални школски систем је покренута већ 1998. године када је у вртићу "Љубица Поповић" започео пилот-пројекат "Интеграција дјеце са посебним потребама у редовне групе вртића" у сарадњи са британском НВО Саве тхе цхилдрен.

Инклузивно образовање је засновано на принципу "једнаких могућности" и "избора у складу са индивидуалним могућностима" што подразумијева да држава има обавезу да гарантује једнака права на образовање сваком појединцу, без обзира на физичку и психичку конституцију, као и да се сваком дјетету мора пружити прилика да искаже своје могућности, односно могућност избора: различити садржаји, методе и облици рада. Концепт новог система образовања у Црној Гори, представљен у "Књизи промјена", заснован је, између осталог и на овим принципима, а у складу са међународним конвенцијама о праву дјетета као и конвенцијом против дискриминације у образовању.
У Црној Гори не постоји база података са евиденцијом дјеце са сметњама у развоју. Пројекат инклузије је веома комплексан и захтјеван. При његовој реализацији треба имати у виду и отежавајуће специфичности наше средине као што су затвореност и ригидност када су у питању дјеца са функционалним и развојним сметњама.

Закон о образовању дјеце са посебним потребама је први пут у Црној Гори ступио на снагу 2004. године. Законски оквир на плану образовања дјеце са функционалним и развојним сметњама је битан предуслов за реализацију пројекта инклузије. Сада са прави потребна инфраструктура за реализацију пројекта. На нивоу Републике, организује се пет "мобилних тимова" који треба да помогну школским институцијама, родитељима и здравственим установама у образоваању и васпитању дјеце са сметњама у развоју. Поред тога, пројекат захтијева прилагођавање школског простора, едукацију наставног особља и обезбјеђење одговарајућих учила за потребе ученика са хендикепом.

За реализацију пројекта инклузије, посебно за институционално снажење Завода за школство и едукацију наставног особља (укључујући и базично), Финска Влада је одобрила донацију од 1,6 милиона еура. Значајни партнери за реализацију пројекта инклузивно образовање су: ОЕЦД, ЦОСВ, УНИЦЕФ, Саве тхе цхилдрен и други.