Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржана радионица за креирање развојно примјереног материјала и прелаза с разредне на предметну наставу

Одржана радионица за креирање развојно примјереног материјала и прелаза с разредне на предметну наставу
Датум објаве: 28.11.2019 08:28 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


У Ресурсном центру "Др Перута Иваноић" у Котору одржана је дводневна радионица са циљем креирања развојно примјереног материјала, прелаза с разредне на предметну наставу и практично вођење за рад у настави.

Визија Стратегије инклузивног образовања (2019-2025) је да дјеци са посебним образовним потребама обезбиједити доступно, приступачно и квалитетно инклузивно образовање на свим нивоима.

С тим у вези је током дводневне радионице дефинисан механизам вођења наставе практичне примјене до сада покренутих програма. Ову активност ће спроводити тимови који су и у претходној фази и спроводили обуке. Задатак тимова је да прате и подрже примјену покренутих програма у областима: аутизам, интелектуалне сметње, читање, писање, ДАИСY. Током дводневне радионице дефинисан је протокол за праћење, урађен план мониторинга практиковања покренутих примјена програма и развијен тзв. цоацхинг модел (вођење, праћење практичне примјене). Тимове чине: Весна Обреновић и Марина Јоксимовић; Алма Беговић и Александра Траиловић; Данка Мијатовић и Милица Стаматовић; Јадранка Радуловић и Сања Пешић.

Потом тим састављен од учитеља, наставника, психолога и дефектолога је конципирао мјере које треба да олакшају прелаз и привикавање дјетета са посебним образовним потребама на предметну наставу, односно већи број наставника и нове захтјеве. Тим који чине Будимирка Перуничић,Александра Ђуришић, Ивана Обрадовић, Биљана Стојкановић, Мирјана Кустудић је креирао материјал који прати теоријске основе, развојне карактеристике, досадашња искуства из непосредног рада, препознао изазове, конципирао конкретне кораке и мјере.

Коначно, тим састављен од психолога и дефектолога ће припремити материјал за дјецу за разумијевање карактеристика, особености, промјена, изазова који се јављају и оквиру развојних фаза пубертета и адолесценције. Тим који чине: Ирена Богићевић, Наташа Костић Кнежевић, Ивана Меденица, Светлана Џувер, Душица Дубљевић је током радионице конципирао нацрт материјала намијеног за стручне сараднике и наставнике у дијелу њихове припреме да помогну дјетету са посебним потребама у адолесцентском периоду. Након припреме материјала организоваће се обуке за стручне сараднике. Нацрт садржи уводни и теоријски дио, опис адолесцентне фазе, изазова са којима се дјеца, родитељи и наставници суочавају и даје циљане препоруке за псотупање, уз развојни материјал копји треба дјеци конкретно да олакша разумијевање и управљање собом у овој животниој доби.