Manja slova Veća slova RSS

>

Realizovani seminari: Primjena vodiča za rad s djecom s intelektualnim smetnjama

Realizovani seminari: Primjena vodiča za rad s djecom s intelektualnim smetnjama
Datum objave: 18.06.2018 15:06 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Sprovedene su obuke za predstavnike 30 osnovnih škola iz cijele Crne Gore u kojima se obrazuje najveći broj djece sa intelektualnim smetnjama. Obuke su realizovane za preko 120 nastavnika osnovnih škola: 13, 14, 19, 20. i 21. juna.

Edukacija predstavlja dio Programa ,,Jačanje inkluzivnog obrazovanja kroz asistivne usluge i promociju NEdiskriminacije“. Cilj je da se na ovaj način osnaži nastavni kadar da fleksibilnije i kompetentnije rade sa djecom s intelektualnim smetnjama, kako u pogledu određivanja pristupa, potom prilagođavanja, individualizacije, postavljanja ciljeva, ocjenjivanja… Pored određenih prilagođavanja uslova i prostora, potrebno je prilagoditi sadržaje, nastavne metode i materijale.

PR služba Ministarstva prosvjete

Samim tim učešće na obuci su uzeli iz svake škole dva nastavnika razredne nastave i dva nastavnika predmetne nastave (predstavnika aktiva matematike i crnogorskog- srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti), koji imaju iskustvo u radu sa učenicima sa intelektualnim smetnjama.
Radionica je ponudila opis funkcionisanja djeteta s intelektualnim smetnjama i pristupa u radu; razumijevanje adaptivnih sposobnosti kao bitnog koncepta u razmatranju intelektualnih smetnji; razvijanje kompetencija za pružanje podrške djeci sa intelektualnim smetnjama, tj. prilagođavanje pojedinom djetetu; upoznavanje sa postupcima prilagođavanja nastavnog procesa djeci sa intelektualnim smetnjama kroz primjere dobre prakse; podsticanje individualizacije nastavnog procesa kroz pripremu prilagođenog i ciljanog nastavnog i radnog materijala.

Aktivnosti su zasnovane na Vodiču za rad s djecom s intelektualnim smetnjama koji je namijenjen nastavnicima i stručnim saradnicima kao pomoć u radu s đecom s intelektualnim smetnjama koja su uključena u redovan obrazovni proces. U prvom dijelu, daje pojašnjenje novog, multidimenzionalnog koncepta intelektualnih smetnji i novih klasifikacija, koje kao glavni kriterijum imaju funkcionisanje osobe u svakodnevnom životu i podršku koja joj je potrebna. U drugom dijelu, ponuđene su strategije za ublažavanje ili prevazilaženje mogućih teškoća ili otežavajućih okolnosti koje možemo uočiti radeći sa konkretnim đetetom. Data su konkretna praktična uputstva za prilagođavanje, te mnoštvo primjera iz prakse. Takođe su, u trećem dijelu, dati pojedini primjeri realizacije časa i provjere znanja, kao i primjer IROP-a.