Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржана обука "Потпомогнута комуникација за дјецу са сметњама из спектра аутизма у редовним школама"

Одржана обука "Потпомогнута комуникација за дјецу са сметњама из спектра аутизма у редовним школама"
Датум објаве: 04.04.2018 08:43 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министарство просвјете и ЈУ Ресурсни центар за образовање и оспособљавање „1.јун” реализовали су обуку за наставнике и стручне сараднике из 13 основних школа под називом "Потпомогнута комуникација за дјецу са сметњама из спектра аутизма у редовним школама".

Обука је одржана 3. и 4. априла у просторијама Центра, а обухваћене су сљедеће школе: ЈУ ОШ "Саво Пејановић", ЈУ ОШ "21. мај", ЈУ ОШ "Сутјеска", ЈУ ОШ "Радојица Перовић", ЈУ ОШ "Владимир Назор", ЈУ ОШ "Милорад Муса Бурзан", ЈУ ОШ "Вук Караџић", ЈУ ОШ "Максим Горки", ЈУ ОШ "Др Драгиша Ивановић", ЈУ ОШ "Штампар Макарије", ЈУ ОШ "Владо Милић" у Подгорици, затим ЈУ ОШ "Вук Караџић", Беране и ЈУ ОШ "Илија Кишић", Херцег Нови.

ПР служба Министарства просвјете

Циљ обуке је да наставници и стручни сарадници разумију сврху, намјену, примјену, употребу потпомогнуте комуникације у раду с дјецом с аутизмом. Такође, предвиђено је и повезивање са тимовима који ће им помагати у изради правила, распореда, комуникацијских стартегија с појединим ученицима с аутизмом.

На обуци су учешће узели стручна служба школе, дефектолог/логопед школе, двије учитељице које у одјељењу раде с дјецом с аутизмом.

Рад се одвијао кроз теме: Потребе дјетета са сметњама из спектра аутизма и начини потпомогнуте комуникације; Дилеме из праксе и како потпомогнута комуникација може да се користи; Практична примјена потпомогнуте комуникације; Ресурсни центри оријентисане су на подршку инклузивном образовању (рана интервенција, мобилне активности, едукација, специјализована наставна средства, асистивни кабинети и др).