Manja slova Veća slova RSS

>

Održana obuka "Potpomognuta komunikacija za djecu sa smetnjama iz spektra autizma u redovnim školama"

Održana obuka "Potpomognuta komunikacija za djecu sa smetnjama iz spektra autizma u redovnim školama"
Datum objave: 04.04.2018 08:43 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo prosvjete i JU Resursni centar za obrazovanje i osposobljavanje „1.jun” realizovali su obuku za nastavnike i stručne saradnike iz 13 osnovnih škola pod nazivom "Potpomognuta komunikacija za djecu sa smetnjama iz spektra autizma u redovnim školama".

Obuka je održana 3. i 4. aprila u prostorijama Centra, a obuhvaćene su sljedeće škole: JU OŠ "Savo Pejanović", JU OŠ "21. maj", JU OŠ "Sutjeska", JU OŠ "Radojica Perović", JU OŠ "Vladimir Nazor", JU OŠ "Milorad Musa Burzan", JU OŠ "Vuk Karadžić", JU OŠ "Maksim Gorki", JU OŠ "Dr Dragiša Ivanović", JU OŠ "Štampar Makarije", JU OŠ "Vlado Milić" u Podgorici, zatim JU OŠ "Vuk Karadžić", Berane i JU OŠ "Ilija Kišić", Herceg Novi.

PR služba Ministarstva prosvjete

Cilj obuke je da nastavnici i stručni saradnici razumiju svrhu, namjenu, primjenu, upotrebu potpomognute komunikacije u radu s djecom s autizmom. Takođe, predviđeno je i povezivanje sa timovima koji će im pomagati u izradi pravila, rasporeda, komunikacijskih startegija s pojedinim učenicima s autizmom.

Na obuci su učešće uzeli stručna služba škole, defektolog/logoped škole, dvije učiteljice koje u odjeljenju rade s djecom s autizmom.

Rad se odvijao kroz teme: Potrebe djeteta sa smetnjama iz spektra autizma i načini potpomognute komunikacije; Dileme iz prakse i kako potpomognuta komunikacija može da se koristi; Praktična primjena potpomognute komunikacije; Resursni centri orijentisane su na podršku inkluzivnom obrazovanju (rana intervencija, mobilne aktivnosti, edukacija, specijalizovana nastavna sredstva, asistivni kabineti i dr).