Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Добијамо стручњаке у примјени анализе понашања у раду с дјецом с аутизмом (АБА)

Добијамо стручњаке у примјени анализе понашања у раду с дјецом с аутизмом (АБА)
Датум објаве: 26.02.2018 13:21 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


У Ресурсном центру “1. јун” су отпочеле припреме за предстојеће обуке примјењене Анализе понашања у раду с дјецом с аутизмом (АБА), након којих ћемо добити прве АБА техничаре.

Будући полазници обука су као први корак прошли иницијални инфромативни тренинг. Учешће у овом кругу обука узели су представници Ресурсног центра „1. јун“, по један представник осталих ресурсних центара, школа са интегрисаним одјељењима, психолози, дефектолози и логопеди редовних школа. Тренинг је спровела Реа Вуксан, експерткиња која има свјетско искуство, највиши ниво и лиценцу за примјену, обуку и супервизију АБА.

ПР служба Министарства просвјете

АБА је мјешавина психолошких и образовних техника које су прилагођене потребама дјетета и утичу на мијењање понашања. Циљ АБА је да се повец́ају и генерализују вјештине комуникације, игре и социјализације, а елиминишу ометајућа понашања. АБА утиче на вербалну комуникацију: разговарање, разумијевање потреба и намјера друге особе, побољшава социјалне односе, самозбрињавање, игру, школски успјех.

Ресурсни центар “1. јун” биљежи све више активности у области рада с дјецом са сметњама из спектра аутизма, а АБА приступ је веома погодан за рад с њима. Овај приступ није шире доступан у региону, те ће наши кадрови међу првима имати пуну и бесплатну едукацију.

ПР Служба Министарства просвјете