Manja slova Veća slova RSS

>

Dobijamo stručnjake u primjeni analize ponašanja u radu s djecom s autizmom (ABA)

Dobijamo stručnjake u primjeni analize ponašanja u radu s djecom s autizmom (ABA)
Datum objave: 26.02.2018 13:21 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


U Resursnom centru “1. jun” su otpočele pripreme za predstojeće obuke primjenjene Analize ponašanja u radu s djecom s autizmom (ABA), nakon kojih ćemo dobiti prve ABA tehničare.

Budući polaznici obuka su kao prvi korak prošli inicijalni infromativni trening. Učešće u ovom krugu obuka uzeli su predstavnici Resursnog centra „1. jun“, po jedan predstavnik ostalih resursnih centara, škola sa integrisanim odjeljenjima, psiholozi, defektolozi i logopedi redovnih škola. Trening je sprovela Rea Vuksan, ekspertkinja koja ima svjetsko iskustvo, najviši nivo i licencu za primjenu, obuku i superviziju ABA.

PR služba Ministarstva prosvjete

ABA je mješavina psiholoških i obrazovnih tehnika koje su prilagođene potrebama djeteta i utiču na mijenjanje ponašanja. Cilj ABA je da se povećaju i generalizuju vještine komunikacije, igre i socijalizacije, a eliminišu ometajuća ponašanja. ABA utiče na verbalnu komunikaciju: razgovaranje, razumijevanje potreba i namjera druge osobe, poboljšava socijalne odnose, samozbrinjavanje, igru, školski uspjeh.

Resursni centar “1. jun” bilježi sve više aktivnosti u oblasti rada s djecom sa smetnjama iz spektra autizma, a ABA pristup je veoma pogodan za rad s njima. Ovaj pristup nije šire dostupan u regionu, te će naši kadrovi među prvima imati punu i besplatnu edukaciju.

PR Služba Ministarstva prosvjete