Manja slova Veća slova RSS

>

Održana obuka komisija za usmjeravanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama

Održana obuka komisija za usmjeravanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama
Datum objave: 22.12.2017 14:52 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


U prostorijama Ministarstva prosvjete 20, 21. i 22. decembra održana je obuka komisija Sjeverne, Centralne i Južne regije za usmjeravanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama na temu “Izmjene i dopune zakona – aktuelna praksa“, a u cilju pravovremene sveobuhvatne, uvezane podrške djeci u sistemu vaspitanja i obrazovanja.

Cilj je bio upoznavanje s izmjenama i dopunama zakona u oblasti obrazovanja, preciznije i svrsishodnije upućivanje preporuka školama za rad s djecom s konkretnim smetnjama u razvoju; razmatranje nedoumica u radu i konsultovanje u vezi mogućih rješenja u vezi sa tim; upoznavanje sa načinom organizovanja asistencije u nastavi: tehnička podrška, obaveza, nadležnost, opis posla, uloga; pravovremenost usmjeravanja; saradnja s roditeljima.

PR služba Ministarstva prosvjete

Komisije za usmjeravanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama u obrazovno-vaspitni sistem koje čine stručnjaci različitih profila formirane su na nivou lokalne zajednice. One predlažu program, dodatnu stručnu pomoć, kadrovske prostorne, materijalne i druge uslove koji moraju biti obezbjeđeni, daju preporuke na osnovu kojih se vrši individualizacija i prilagođavanje. U prethodnom periodu, komisije su prošle mnoge ciljane i tematske obuke.

Komisiju za usmjeravanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama imenuje organ lokalne uprave nadležan za poslove prosvjete, i nju čine: pedijatar i ljekari odgovarajuće specijalnosti, psiholog, pedagog, defektolog odgovarajuće specijalnosti i socijalni radnik. Komisija ocijenjuje djetetov nivo razvoja, potencijal za učenje i usvajanje standarda znanja, lična svojstva, te prepreke i otežavajuće faktore sredine.

Obuke predstavljaju ustaljenu praksu redovne edukacije članova komisija za usmjeravanje.