Manja slova Veća slova RSS

>

Održana projekcija filma „Slobodni“ o pravu uključenost i život bez diskriminacije osoba sa intelektualnim smetnjama

Održana projekcija filma „Slobodni“ o pravu uključenost i život bez diskriminacije osoba sa intelektualnim smetnjama
Datum objave: 28.04.2017 11:45 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo prosvjete i Zavod za socijalnu i dječju zaštitu organizovali su 28. aprila projekciju filma „Slobodni“ sa temom promocije osoba sa intelektualnim smetnjama na prava uključenost i život bez diskriminacije.

„Slobodni“ je dokumentarni film koji prati lica koja su se nalazila u hrvatskim institucijama za osobe s intelektualnim smetnjama kao i dvije godine njihovog života u procesu izlaska iz institucija i osamostaljivanja. Ovaj film (proizveden 2016), već je učestvovao na skoro 30 festivala i ponio šest nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film.

Autor filma je reditelj Tomislav Žaja koji je angažovan kao promoter i zastupnik prava lica sa intelektualnim smetnjama kroz saradnju sa Mental Health Initiative, koji je dio Open Society Public Health Program, sa sjedištem u Budimpešti.

Naime, jedno od načela kojih se pridržavamo u Crnoj Gori jeste da su svi građani jednaki pred zakonom, da uživaju jednaku zaštitu svojih prava bez diskriminacije po bilo kom osnovu, ličnom ili drugom svojstvu.

Međutim, širom Evropske unije, pa i u Crnoj Gori, još uvijek veliki broj ljudi provodi mnogo godina u ustanovama. Institucije se obično osnivaju s dobrim namjerama u uvjerenju da je to najbolji način staranja. Međutim, društva treba da teže humanijem, individualizovanim modelima staranja koji su okreniti pojedincu.

Stoga smo ovaj događaj organizovali sa namjerom da se promoviše pravo na nezavistan, dostojanstven život i uključenost u zajednicu.

Nakon projekcije filma održana je diskusija na temu deinstitucionalizacije, život u zajednici i pravo izbora.

Projekciji filma „Slobodni“ prisustvovali su predstavnici UNDP za Crnu Goru, direktori, stručni radnici iz centara za socijalni rad, resursnih centara, Zavoda „Komanski most“, dnevnih centara kao i predstavnici Ministarstva prosvjete i Ministarstva rada i socijalnog staranja.