Manja slova Veća slova RSS

>

Realizovana obuka „Unapređenje kvaliteta inkluzivnog obrazovanja“

Realizovana obuka „Unapređenje kvaliteta inkluzivnog obrazovanja“
Datum objave: 06.02.2017 15:07 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


U organizaciji Ministarstva prosvjete i Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu danas, 6. februara realizovana je radionica za zaposlene u centrima za socijalni rad na temu „Inkluzivno obrazovanje i inkluzivni principi“ u cilju povezivanja, timskog rada, koordinacije i razmjene primjera dobre prakse.

U sistemu obrazovanja se primjenjuju inkluzivni principi, prije svega pravo djeteta da odrasta u primarnoj porodici i da se školuje u okviru redovnog sistema. U skladu sa tim, saradnja sa centrima za socijalni rad vodi unapređenju prakse i kvaliteta inkluzivne prakse, obezbjeđenju podrške i razmjene za proces inkluzivne nastave i učenja, odnosno stvaranju uslova za sveukupnu socijalnu inkluziju.

PR služba Ministarstva prosvjete

Obuka „Unapređenje kvaliteta inkluzivnog obrazovanja“ je usmjerena na razumijevanje koncepta inkluzije kroz pregled istorijata i civilizacijskog odnosa prema drugačijima od sebe i nudi model za osiguranje pristupa, učešća i postignuća, putem razvoja mehanizma partnerstva i primjene.

Razvoj inkluzivnog obrazovanja jedan je od definisanih prioriteta obrazovanja u Crnoj Gori. Strategija inkluzivnog obrazovanja (2014-2018) ima za cilj da djeci s posebnim obrazovnim potrebama omogući pristup obrazovanju, racionalno i operativno obezbijedi postizanje razvojnih i obrazovnih postignuća kroz individualizovanu, dodatnu podršku.