Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Projekat “Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju”

Saopštenje: Projekat “Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju”
Datum objave: 30.10.2015 11:32 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


U projektu “Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju”, koji sprovodi Savjet Evrope kroz finansijsku podršku Evropske unije, učestvovale su i škole iz Crne Gore.

U Crnoj Gori iskustva stečena u okviru projekta “Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju” doprinose unapređenju i razvoju inkluzivne politike i prakse. Uključivanjem u projekat: JU OŠ „Vuk Karadžić“, Podgorica, JU OŠ „Mustafa Pećanin“, Rožaje, JU OŠ „Mileva Lajović-Lalatović“, Nikšić, JU Srednja stručna škola „Sergije Stanić“, Podgorica, JU Srednja mješovita škola „Ivan Goran Kovačić“, Herceg Novi, JU Srednja mješovita škola „Bećo Bašić“, Plav, JU Gimnazija „Tanasije Pejatović“, Pljevlja, JU OŠ “Sutjeska”, Podgorica, JU OŠ “Orjenski bataljon”, Herceg Novi, JU OŠ “Pavle Žižić”, Bijelo Polje, JU OŠ “Luka Simonović”, Nikšić, JU Gimnazija “Slobodan Škerović”, Podgorica, zaposlenim u ovim obrazovno-vaspitnim ustanovama omogućeno je osnaženje u nastavnim i inkluzivnim kompetencijama kroz obuke koje su u tu svrhu organizovane, kao i da prepoznaju potrebe djece, roditelja, nastavnika, lokalne zajednice u cilju kreiranja bolje inkluzivne politike i ambijenta u školi. Učešćem u projektu škole su dobile grantove za realizaciju mini projekata.

Realizacija ovog projekta je od posebnog značaja za državu Crnu Goru u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, jer se intenziviraju aktivnosti u oblasti ljudskih prava, antidiskriminacije, socijalne inkluzije, unapređenja kvaliteta obrazovanja, nastavne vještine i kompetencije sve djece koje su im potrebne za svakodnevni život i tržište rada.

Cilj projekta je da se putem podizanja svijesti, uzajamnog učenja, jačanja kapaciteta na školskom, lokalnom i nacionalnom nivou poveća znanje o inkluzivnom obrazovanju u njegovom najširem smislu odnosno poštovanje potreba sve djece koja su po nečemu različita, drugačija, ranjiva i u riziku od marginalizacije u cijelom regionu.

U projektu su pored obrazovno-vaspitnih ustanova iz Crne Gore uključene i ustanove iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije.

SPOT - Inclusive Education Celebration