Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Održana međunarodna konferencija “Vidljivost djece sa smetnjama u razvoju”

Saopštenje: Održana međunarodna konferencija “Vidljivost djece sa smetnjama u razvoju”
Datum objave: 05.06.2015 16:03 | Autor: PR

Ispis Štampaj stranicu


Međunarodnu konferenciju “Vidljivost djece sa smetnjama u razvoju”, koju uz podršku Ministarstva prosvjete organizuje JU Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica“ otvorio je danas u hotelu “Ramada” sekretar Ministarstva prosvjete, Slobodan Filipović.

U pozdravnom govoru sekretar ministarstva je naglasio da se vaspitanju, obrazovanju i rehabilitaciji djece sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori posvećuje posebna pažnja, kao i da je razvoj inkluzivnog obrazovanja jedan od postavljenih prioriteta reforme obrazovnog sistema u Crnoj Gori.

Sekretar je pohvalio rad resursnih centara i ukazao na značaj njihove transformacije iz specijalnih ustanova u resursne centre u kojima se prate i primjenju savremeni tokovi obrazovanja djece sa smetnjama u razvoju, koji predstavljaju podršku inkluzivnom obrazovanju.

Na otvaranju konferencije govrio je i Željko Rutović, generalni direktor Direktorijata za medije Ministarstva kulture. On je istakao da je položaj manjinskih grupa jedan od izazova za demokratsko društvo i da se u praksi taj položaj najbolje može unaprijediti na nadnacionalnom nivou, zajedničkim radom i razmjenom iskustava među državama.

Učesnicima konferencije obratio se i Zoran Bošković, direktor Resursnog centra za djecu i mlade „Podgorica" koji je izrazio zahvalnost ministarstvima prosvjete i kulture zbog pružene podrške u radu tog resursnog centra. Takođe, on je izrazio zadovoljstvo zbog potpisanog Memoranduma o saradnji devet ustanova iz osam zemalja regiona naglašavajući da je ovo dobar početak umržavanja koji ima za cilj da se djeci sa smetnjama u razvoju pomogne na način na koji oni to zaslužuju.

Nakon uvodnih obraćanja, uslijedile su prezentacije predstavnika ustanova i resursnih centara iz regiona o kojima se razgovaralo kasnije tokom diskusije.

Umrežavanje ustanova iz regiona predstavlja veliki iskorak za sveukupno obrazovanje, rehabiltaciju i ranu intervenciju djece sa smetnjama u razvoju. Razmjenom iskustava i znanja u ovoj oblasti, će se doprinijeti kvalitetnijem i sveobuhvatnijem obrazovanju i većoj vidljivosti djece sa smetnjama u razvoju.

FOTO

 

PR Služba Ministarstva prosvjete