Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Obuka timova osnovnih i srednjih škola i lokalne komisije za usmjeravanje o individualnom tranzicionom planu

Saopštenje: Obuka timova osnovnih i srednjih škola i lokalne komisije za usmjeravanje o individualnom tranzicionom planu
Datum objave: 17.02.2015 11:37 | Autor: Ivona Međedović

Ispis Štampaj stranicu


U okviru Projekta ,,Sveobuhvatna podrška kontinuitetu inkluzivnog obrazovanja“ koje Ministarstvo prosvjete sprovodi uz podršku kancelarije UNICEFa u Crnoj Gori, u toku su aktivnosti jačanja prelaska učenika sa posebnim obrazovnim potrebama iz osnovne u srednju školu.

Naime, u cilju kontinuiranog praćenja učenika sa posebnim obrazovnim potrebama i njegove profesionalne orijentacije neophodno je povećati broj ovih učenika u srednjem obrazovanju. Da bi se postigao obuhvat, kontinuitet, nužno je operacionalizovati saradnju osnovnih sa srednjim školama, srednjih škola i tržišta rada.

Samim tim, razvili smo „individualni tranzicioni plan“. Radnu grupu čine predstavnici MPS, ZzŠ, CSO, osnovnih i srednjih škola.

ITP se sprovodi u dvije faze: na kraju osnovne škole (uključuje elemente profesionalne orijentacije) i na kraju srednjoškolskog obrazovanja (fokusira se na pripremu za zapošljavanje i vještine za nezavisan život).

Sadrži informativni dio: svrha i uloga ITPa; Uloge i zaduženja članova ITP tima i aktera; Uvodne informacije (Opis smetnje/teškoće u razvoju, sposobnosti i vještine đeteta), Plan podrške tokom izbora obrazovnog programa (odgovornosti/zadaci/vremenski okvir), listu poželjnih zanimanja, mogućnosti koje učenik/ca može ostvariti u okviru ovog zanimanja i za zapošljavanje, prijedlog i pretpostavka za podršku koja je đetetu potrebna u toku obrazovanja za konkretno zanimanje.

Povodom toga organizovana je obuka timova osnovnih i srednjih škola i lokalne komisije za usmjeravanje o individualnom tranzicionom planu u Podgorici, 17. 02. 2015. godine.

Tom prilikom prošlo se kroz korake u inkluziji đece s posebnim obrazovnim potrebama, predstavljen Individualni tranzicioni plan (ITP) i sastav tima za ITP. Rađeno je na teme: umrežavanje i primjena ITP između osnovne i srednje škole, izbor zanimanja.

Ivona Međedović