Manja slova Veća slova RSS

>

Šehović sa predsjednikom Akademije nauka Kine: Iskoristiti potencijal za saradnju u obrazovanju

Šehović sa predsjednikom Akademije nauka Kine: Iskoristiti potencijal za saradnju u obrazovanju
Datum objave: 25.09.2019 13:49 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora i Narodna Republika Kina imaju značajan potencijal za saradnju u prosvjeti koji se može realizovati kroz dalje unapređenje sistema razmjene akademskog osoblja, a razmotriće se i potpisivanje sporazuma u narednom periodu, zaključeno je, između ostalog, na današnjem sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića sa predsjednikom Akademije nauka NR Kine Bai Čunlijem sa saradnicima. Šehović je najavio i uzvratnu posjetu Kini do kraja godine. Nadležne službe dvije strane zadužene su za dalju operacionalizaciju današnjih dogovora, te razmatranje konkretnih oblasti za potencijalnu saradnju.

PR služba Ministarstva prosvjete

Ministar Šehović istakao je da je za Crnu Goru čast i zadovoljsto da u oblasti obrazovanja za partnera ima NR Kinu odnosno kinesku Akademiju nauka, koja je dala ključni doprinos tehnološkom napretku te zemlje, koja u svojoj nadležnosti ima čak tri univerziteta sa brojnim inostranim studentima, a okuplja 70 000 naučnih radnika. Ministar je istakao i da su u pripremi dva sporazuma u oblasti obrazovanja i to: sporazum o saradnji između dva Ministarstva, te sporazum o međusobnom priznavanju visokoobrazovnih isprava, te da vjeruje da će planirana posjeta crnogorske delegacije Kini u narednim mjesecima biti produktivna.

PR služba Ministarstva prosvjete

Predsjednik Čunli predstavio je Međunarodnu alijansu naučnih institucija, te istakao otvorenost NR Kine za saradnju u oblasti tehnologija.

PR služba Ministarstva prosvjete

U posljednje tri godine dodijeljeno je oko 60 stipendija za studije u NR Kini. Kineska Akademija nauka osnovana je 1949. godine, te sada slavi 70 godina postojanja i vodeća je institucija u nauci i tehnologiji u toj zemlji. U okviru Akademije funkcionišu tri Univerziteta i 104 istraživačka instituta.