Manja slova Veća slova RSS

>

Održan sastanak sa predstavnicima međunarodne Asocijacije školske mreže Environment Online (ENO Schoolnet Association)

Održan sastanak sa predstavnicima međunarodne Asocijacije školske mreže Environment Online (ENO Schoolnet Association)
Datum objave: 11.07.2019 10:18 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


U ponedeljak, 8. jula, u Ministarstvu prosvjete je održan sastanak sa predstavnicima međunarodne Asocijacije školske mreže Environment Online (ENO Schoolnet Association), koordinatorom Mikom Vanhanenom i Sannom Parkkinen, članicom Upravnog odbora asocijacije. Cilj sastanka je bio razgovor o aktivnostima i koordinaciji programa ENO koji vodi ovo udruženje sa sjedištem u Finskoj.

Gdin Vanhanen je na sastanku najavio novine koje očekuju škole u predstojećem periodu, u cilju umrežavanja klimatski odgovornih škola, za ostvarenje ciljeva novog Klimatskog sporazuma za škole (2019-2025), usvojenog na nedavnom na učeničkom samitu u Finskoj, zatim, radi povećanja vidljivosti škola u mreži, mogućnosti partnerske saradnje između škola i sl. Posebno je istaknut značaj ove vrste programa za unapređenje aktivnosti obrazovnih ustanova na planu očuvanja klime.

Ovom prilikom je upriličena i ceremonija dodjele nagrade učenici Vinki Zec iz OŠ „Anto Đedović“ iz Bara, za osvojeno prvo mjesto (u kategoriji od 6 do 15 godina) na umjetničkom konkursu ENOArt za izradu hoklice od korišćenih domaćih materijala, sa motivima crnogorske kulturne baštine. Mentorka učenici je bila nastavnica gospođa Vesna Čabarkapa.

Nagradu u iznosu od 250 eura je pobjednici uručio Mika Vanhanen, dok je Ministarstvo prosvjete učenici i mentorki poklonilo vrijedne publikacije o crnogorskim vladarima i znamenitim istorijskim ličnostima Crne Gore.

Konkurs ENOArt je bio namijenjen obrazovnim ustanovama programa ENO, u okviru inicijative slovenačke ENO mreže. Pravo na učešće imali su učenici osnovnih i srednjih škola (u kategorijama 6-15 godina i 15-19 godina) i nastavnici.

Cilj konkursa je da se kroz rad predstavi kulturna baština jedne zemlje, kroz materijale (drvo, kamen, vuna, tkanina) i tehnike za dekorisanje (pletenje, šivenje, ukrašavanje, oslikavanje...) i upotrebom tradicionalnih šema i dezena.

Škole iz Crne Gore koje su učestvovale na konkursu su OŠ “Salko Aljković” Pljevlja, OŠ “Štampar Makarije” Podgorica, OŠ “Vladislav Sl. Ribnikar” Bijelo Polje i OŠ “Anto Đedović” iz Bara.

Sastanku su prisustvovali Marko Vukašinović, načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju i i Milena Roganović, koordinator za ENO u Ministarstvu prosvjete.