Manja slova Veća slova RSS

>

Šehović i Plugčieva: Sporazum u oblasti obrazovanja biće okvir za čvršću saradnju Crne Gore i Bugarske

Šehović i Plugčieva: Sporazum u oblasti obrazovanja biće okvir za čvršću saradnju Crne Gore i Bugarske
Datum objave: 12.04.2019 16:03 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete dr Damir Šehović sastao se danas sa novoimenovanom ambasadorkom Republike Bugarske u Crnoj Gori NJ.E. Meglenom Plugčievom sa kojom je razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja, a akcenat je stavljen na potpisivanje sporazuma o saradnji iz ove oblasti kao i na mobilnost studenata.

Ministar Šehović je upoznao ambasadorku sa reformom obrazovanja u Crnoj Gori, čiji je cilj bio unapređenje kvaliteta obrazovanja i približavanje evropskim standardima u ovoj oblasti, istakavši da će iskustva Bugarske biti od velikog značaja s obzirom na to da je ova zemlja već prošla kroz sve izazove na putu pridruživanja Evropskoj uniji.

Šehović je naglasio da se u cilju konkretizacije saradnje sa Bugarskom intenzivno radi na pripremi Sporazuma o saradnji, kakav Crna Gora već ima sa nekoliko zemalja, a koji će predstavljati osnov za još tješnju saradnju u konkretnim oblastima obrazovanja.

Ambasadorka Plugčieva rekla je da je složen put usaglašavanja kriterijuma i preporuka Evropske unije u oblasti obrazovanja sa specifičnostima obrazovnih sistema, te da na ovom putu Bugarska ima bogato iskustvo koje može da ponudi Crnoj Gori.

Ona je istakla da bi razmjena studenata u okviru programa mobilnosti, a naročito u okviru Erasmus + programa, u kojem je Bugarska veoma aktivna, bila od izuzetnog značaja za uspostavljanje dugoročnije i dublje saradnje dviju država. Ona je, takođe, pomenula da je Bugarska učinila mnogo kada je u pitanju razvoj dualnog modela obrazovanja, te predložila razmjenu iskustava.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno podsticati saradnju obrazovnih ustanova, a u cilju uspostavljanja konkretnije saradnje, Ministarstvo prosvjete će u narednom periodu ugostiti Savjet rektora institucija visokog obrazovanja Republike Bugarske.

PR služba Ministarstva prosvjete