Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић и Рајнке: Црна Гора и САД наставиће да развијају партнерство у образовању

Шеховић и Рајнке: Црна Гора и САД наставиће да развијају партнерство у образовању
Датум објаве: 02.04.2019 11:31 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Црна Гора и Сједињење Америчке Државе наставиће да развијају партнерство у образовању, а заједнички пројекти размјена и реконструкција образовних објеката наставиће се, констатовано је на састанку министра просвјете др Дамира Шеховића и амбасадорке САД у Цној Гори, Њ.Е. Џуди Рајзинг Рајнке.

Посебна тема биле су ученичке и студентске размјене, које су већ значајно унапријеђене прошлогодишњим потписивањем Меморандума о разумијевању о Фулбрајт програму. Додатно, и ове године је за црногорске ученике организовано тестирање за ФЛЕX програм средњошколске размјене, путем кога тренутно 15 ученика борави у САД, а недавно су завршене и пријаве за програм размјене студената УГРАД (Тхе Глобал Ундерградуате Еxцханге Програм – УГРАД).

ПР служба

Када је ријеч о заједником раду на образовној инфраструктури, истакнуто је да се ОШ “Сутјеска” у Подгорици, ОШ „18.октобар“ на Биочу, ОШ „Михаило Жугић“ у Пљевљима и ЈПУ „Радмила Недић“ у Беранама реконструишу из донације САД у вриједности од 550.000 долара. Радови на школи у Биочу су већ завршени, а остали радови су у току.

Госпођа Рајнке констатовала је увођење енглеског језика у вртиће важан корак ка интернационализацији црногорског образовног система. Разговарано је и о начинима на који може даље бити унапређивана медијска писменост ученика уз помоћ партнера из САД.

Разговарано је и о потенцијалној сарадњи кроз Пеаце Цорпс, неполитичку организацију америчке Владе која је основана 1961. од стране тадашњег предсједника Џона Ф. Кенедија у циљу промовисања мира и пријатељства у свијету путем слања волонтера, који би својим радом доприносили друштвеном развоју земаља домаћина. У случају Црне Горе основни циљ би био даље побољшање квалитета наставе енглеског језика.

Састанак је закључен обостраним увјерењем да ће досадашњи добри односи бити настављени и интензивирани.