Manja slova Veća slova RSS

>

Šehović i Rajnke: Crna Gora i SAD nastaviće da razvijaju partnerstvo u obrazovanju

Šehović i Rajnke: Crna Gora i SAD nastaviće da razvijaju partnerstvo u obrazovanju
Datum objave: 02.04.2019 11:31 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora i Sjedinjenje Američke Države nastaviće da razvijaju partnerstvo u obrazovanju, a zajednički projekti razmjena i rekonstrukcija obrazovnih objekata nastaviće se, konstatovano je na sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića i ambasadorke SAD u Cnoj Gori, NJ.E. Džudi Rajzing Rajnke.

Posebna tema bile su učeničke i studentske razmjene, koje su već značajno unaprijeđene prošlogodišnjim potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju o Fulbrajt programu. Dodatno, i ove godine je za crnogorske učenike organizovano testiranje za FLEX program srednjoškolske razmjene, putem koga trenutno 15 učenika boravi u SAD, a nedavno su završene i prijave za program razmjene studenata UGRAD (The Global Undergraduate Exchange Program – UGRAD).

PR služba

Kada je riječ o zajednikom radu na obrazovnoj infrastrukturi, istaknuto je da se OŠ “Sutjeska” u Podgorici, OŠ „18.oktobar“ na Bioču, OŠ „Mihailo Žugić“ u Pljevljima i JPU „Radmila Nedić“ u Beranama rekonstruišu iz donacije SAD u vrijednosti od 550.000 dolara. Radovi na školi u Bioču su već završeni, a ostali radovi su u toku.

Gospođa Rajnke konstatovala je uvođenje engleskog jezika u vrtiće važan korak ka internacionalizaciji crnogorskog obrazovnog sistema. Razgovarano je i o načinima na koji može dalje biti unapređivana medijska pismenost učenika uz pomoć partnera iz SAD.

Razgovarano je i o potencijalnoj saradnji kroz Peace Corps, nepolitičku organizaciju američke Vlade koja je osnovana 1961. od strane tadašnjeg predsjednika Džona F. Kenedija u cilju promovisanja mira i prijateljstva u svijetu putem slanja volontera, koji bi svojim radom doprinosili društvenom razvoju zemalja domaćina. U slučaju Crne Gore osnovni cilj bi bio dalje poboljšanje kvaliteta nastave engleskog jezika.

Sastanak je zaključen obostranim uvjerenjem da će dosadašnji dobri odnosi biti nastavljeni i intenzivirani.