Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Искуства Њемачке у дуалном образовању значајна за Црну Гору

Искуства Њемачке у дуалном образовању значајна за Црну Гору
Датум објаве: 25.03.2019 12:54 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Као једног од лидера у дуалном образовању, богато њемачко искуство биће значајно за даљи развој овог вида образовања у Црној Гори, те је потребно успоставити конкретнију сарадњу на овом пољу, закључено је на састанку министра просвјете др Дамира Шеховића и амбасадора СР Њемачке у Црној Гори Њ.Е. др Роберта Вебера.

Министар Шеховић је упознао амбасадора Вебера са реформом црногорског образовног система, истакавши да се у образовање у Црној Гори никада није улагало као данас.

Он је истакао да је у Црној Гори дуално образовање заживјело у посљедње двије године, те да данас у дуалном образовању имамо око 600 ученика из готово свих општина у Црној Гори, а у програм је укључено 300 послодаваца. Министар је закључио да би се на трагу њемачког искуства, дуално образовање могло додатно унапредити.

Шеховић је рекао да се као један од најзначајнијих свјетских језика, њемачки данас изучава у 42 основне и 21 средњој школи у Црној Гори, што говори о заинтересованости црногорске омладине за њемачку културу и доноси обавезу да наставимо да радимо на његовој даљој популаризацији.

У том циљу, наредни корак је потписивање споразума са Гете институтом који има за циљ промоцију и унапређење наставе њемачког језика у Црној Гори.

ПР служба Министарства просвјете

Амбасадор Вебер је рекао да ће у времену када Црна Гора има за циљ да постане дио европске породице, познавање њемачког језика бити од изузетне важности за младе у Црној Гори, који ће имати прилику да раде у институцијама ЕУ, те оцијенио значајним предстојеће потписивање споразума Министарства просвјете и Гете института.

Амбасадор је изразио отвореност за конкретнију сарадњу на пољу дуалног образовања истакавши значај размјене ученика и наставног особља и евентуалног имплементирања дијела њемачке праксе у црногорски образовни систем.

Саговорници су се сагласили да се Црна Гора и Њемачка могу похвалити традиционално добрим односима које прати снажна подршка Њемачке нашој земљи на путу европских интеграција, као и да област образовања представља темељ за све друге облике сарадње у будућности.

ПР Служба Министарства просвјете