Manja slova Veća slova RSS

>

Iskustva Njemačke u dualnom obrazovanju značajna za Crnu Goru

Iskustva Njemačke u dualnom obrazovanju značajna za Crnu Goru
Datum objave: 25.03.2019 12:54 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Kao jednog od lidera u dualnom obrazovanju, bogato njemačko iskustvo biće značajno za dalji razvoj ovog vida obrazovanja u Crnoj Gori, te je potrebno uspostaviti konkretniju saradnju na ovom polju, zaključeno je na sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića i ambasadora SR Njemačke u Crnoj Gori Nj.E. dr Roberta Vebera.

Ministar Šehović je upoznao ambasadora Vebera sa reformom crnogorskog obrazovnog sistema, istakavši da se u obrazovanje u Crnoj Gori nikada nije ulagalo kao danas.

On je istakao da je u Crnoj Gori dualno obrazovanje zaživjelo u posljednje dvije godine, te da danas u dualnom obrazovanju imamo oko 600 učenika iz gotovo svih opština u Crnoj Gori, a u program je uključeno 300 poslodavaca. Ministar je zaključio da bi se na tragu njemačkog iskustva, dualno obrazovanje moglo dodatno unaprediti.

Šehović je rekao da se kao jedan od najznačajnijih svjetskih jezika, njemački danas izučava u 42 osnovne i 21 srednjoj školi u Crnoj Gori, što govori o zainteresovanosti crnogorske omladine za njemačku kulturu i donosi obavezu da nastavimo da radimo na njegovoj daljoj popularizaciji.

U tom cilju, naredni korak je potpisivanje sporazuma sa Gete institutom koji ima za cilj promociju i unapređenje nastave njemačkog jezika u Crnoj Gori.

PR služba Ministarstva prosvjete

Ambasador Veber je rekao da će u vremenu kada Crna Gora ima za cilj da postane dio evropske porodice, poznavanje njemačkog jezika biti od izuzetne važnosti za mlade u Crnoj Gori, koji će imati priliku da rade u institucijama EU, te ocijenio značajnim predstojeće potpisivanje sporazuma Ministarstva prosvjete i Gete instituta.

Ambasador je izrazio otvorenost za konkretniju saradnju na polju dualnog obrazovanja istakavši značaj razmjene učenika i nastavnog osoblja i eventualnog implementiranja dijela njemačke prakse u crnogorski obrazovni sistem.

Sagovornici su se saglasili da se Crna Gora i Njemačka mogu pohvaliti tradicionalno dobrim odnosima koje prati snažna podrška Njemačke našoj zemlji na putu evropskih integracija, kao i da oblast obrazovanja predstavlja temelj za sve druge oblike saradnje u budućnosti.

PR Služba Ministarstva prosvjete