Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић и Озан: Успјешна сарадња у области образовања

Шеховић и Озан: Успјешна сарадња у области образовања
Датум објаве: 08.03.2019 15:36 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете др Дамир Шеховић састао се данас са амбасадорком Републике Турске у Црној Гори Њ. Е. Сонгул Озан и координатором Турске агенције за међународну сарадњу и координацију (ТИКА) Енвером Ресулогуларијем, са којима је разговарао о унапређењу сарадње у области образовања, а акценат је стављен на мобилност студената и улагање у инфраструктуру.

Министар Шеховић упознао је новоименовану амбасадорку Озан са досадашњим заједничким активностима у области образовања, истакавши да веома добар однос двију држава прати одлична сарадња и на овом пољу. Он је подсјетио на потписане меморандуме који представљају формални основ за сарадњу, као и да се тренутно ради на усаглашавању протокола између Министарства просвјете и Дирекције за сродне заједнице и турску дијаспору којим ће бити дефинисане приоритетне области стипендирања студената, при чему ће се водити рачуна да се стипендирају они студијски програми за којима постоји потреба на нашем тржишту рада.

ПР служба Министарства просвјете

Министар је истакао сарадњу коју Министарство просвјете остварује са Агенцијом ТИКА, подсјетивши да су заједничким снагама у 2018. години реализована четири пројекта у области образовања, у које је уложено преко 300.000 еура, као и да ће до краја маја бити познати пројекти на којима ће се радити ове године. Он је изразио захвалнсот за подршку коју Република Турска пружа нашем образовном систему.

Амбасадорка Озан рекла је да је задовољство обављати функцију амбасадора у пријатељској земљи попут Црне Горе и изразила задовољство због досадашње сарадње у области просвјете.

Она је нагласила да је мобилности студената најважнија област сарадње, те изразила увјерење да ће а вријеме њеног мандата број стипендија бити повећан, а нарочито оних које се тичу дефицитарних занимања.

Саговорници су се сагласили да ће протокол између Министарства просвјете и Дирекције за сродне заједнице и турску дијаспору додатно учврстити и проширити сарадњу Црне Горе и Републике Турске када је ријеч о образовању.

ПР служба Министарства просвјете