Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Годишње 30 стипендија за црногорске студенте

Годишње 30 стипендија за црногорске студенте
Датум објаве: 19.12.2017 14:48 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете др Дамир Шеховић и министар вањских послова и трговине Мађарске Петер Сијарто потписали су данас у Вили Горица Програм сарадње за период 2018-2020 којим се конкретизује сарадња у области образовања, те ће наши студенти моћи да аплицирају за 30 стипендија које ће на годишњем нивоу додјељивати Влада Мађарске, а размјена ће бити омогућена и стручњацима из области високог образовања.

Стипендије ће се додјељивати из области пољопривреде, умјетности и хуманистичких наука, инжењерства, друштвених и економских наука.

ПР служба Министарства просвјете

Поред утврђених стипендија, Пограмом је договорено подстицање актиивности у оквиру Централно-европске Иницијативе и Централно-европског програма за размјену студената и предавача (ЦЕЕПУС), као и сарадње између земаља Југоисточне Европе.

Уговорне стране ће подстицати и подржавати организацију образовних и научних догађаја на академским институцијама, као и учешће стручњака на предавањима и семинарима. Програм предвиђа и учешће на локалним и међународним конференцијама, симпозијумима и радионицама.

Правни оквир за потписивање овог Програма сарадње је дефинисан 27. јануара 2017. године, када је потписан Споразум о сарадњи у области образовања, културе, спорта и младих између Владе Црне Горе и Владе Мађарске.

Програм сарадње је такође у складу са Заједничком декларацијом о успостављању унапријеђеног пријатељства између влада Црне Горе и Мађарске, која је потписана 15. јуна 2012. године, те ће допринијети међусобном разумијевању, повјерењу и пријатељству између народа двију земаља превасходно кроз сарадњу у области образовања.

ПР служба Министарства просвјете