Manja slova Veća slova RSS

>

Godišnje 30 stipendija za crnogorske studente

Godišnje 30 stipendija za crnogorske studente
Datum objave: 19.12.2017 14:48 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete dr Damir Šehović i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su danas u Vili Gorica Program saradnje za period 2018-2020 kojim se konkretizuje saradnja u oblasti obrazovanja, te će naši studenti moći da apliciraju za 30 stipendija koje će na godišnjem nivou dodjeljivati Vlada Mađarske, a razmjena će biti omogućena i stručnjacima iz oblasti visokog obrazovanja.

Stipendije će se dodjeljivati iz oblasti poljoprivrede, umjetnosti i humanističkih nauka, inženjerstva, društvenih i ekonomskih nauka.

PR služba Ministarstva prosvjete

Pored utvrđenih stipendija, Pogramom je dogovoreno podsticanje aktiivnosti u okviru Centralno-evropske Inicijative i Centralno-evropskog programa za razmjenu studenata i predavača (CEEPUS), kao i saradnje između zemalja Jugoistočne Evrope.

Ugovorne strane će podsticati i podržavati organizaciju obrazovnih i naučnih događaja na akademskim institucijama, kao i učešće stručnjaka na predavanjima i seminarima. Program predviđa i učešće na lokalnim i međunarodnim konferencijama, simpozijumima i radionicama.

Pravni okvir za potpisivanje ovog Programa saradnje je definisan 27. januara 2017. godine, kada je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, kulture, sporta i mladih između Vlade Crne Gore i Vlade Mađarske.

Program saradnje je takođe u skladu sa Zajedničkom deklaracijom o uspostavljanju unaprijeđenog prijateljstva između vlada Crne Gore i Mađarske, koja je potpisana 15. juna 2012. godine, te će doprinijeti međusobnom razumijevanju, povjerenju i prijateljstvu između naroda dviju zemalja prevashodno kroz saradnju u oblasti obrazovanja.

PR služba Ministarstva prosvjete