Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Седми састанак Секторског мониторинг одбора за Оперативни програм „Развој људских ресурса 2012 - 2013“

Седми састанак Секторског мониторинг одбора за Оперативни програм „Развој људских ресурса 2012 - 2013“
Датум објаве: 30.11.2017 15:00 | Аутор: Министарство просвјете

Испис Штампај страницу


Седми састанак Секторског мониторинг одбора (СМО) за Оперативни програм „Развој људских ресурса 2012 – 2013” (ИПА ИВ компонента), одржан је данас, 30. новембра 2017. године са почетком у 10:00 часова у Хотелу ЦентреВилле у Подгорици.

У уводном дијелу, присутнима су се обратили копредсједавајућа Одбором, Љиљана Симовић, генерална директорица Директората за европске интеграције и фондове ЕУ и руководилац Оперативне структуре за ИПА ИВ компоненту из Министарства рада и социјалног старања и Руди Деларуе, замјеник сефа јединице за међународне послове у Генералном директорату за запошљавање, социјална питања и инклузију (ДГ ЕМПЛ) Европске комисије.

На састанку је усвојен записник са претходног састанка Одбора одржаног 22. јуна 2017. године, као и дневни ред текућег састанка. У циљу информисања Одбора, представљен је укупан учинак програма, ниво апсорпције програмских средстава- уговарање и финансирање, резултати имплементације, постизање циљева и одрживост по приоритетним осама и мјерама, тешкоће у имплементацији, изазови и научене лекције. Такође су представљене информације које се односе на Комуникациони акциони план за ИПА ИВ компоненту, информације везане за процес ревизије, као и информације које се односе на еx-пост евалуацију и затварање програма.

Састанку су присуствовали чланови Одбора, односно представници Европске комисије, затим представници институција у саставу Оперативне структуре одговорне за реализацију мјера и приоритета Оперативног програма: Министарства рада и социјалног старања, Министарства просвјете, Министарства науке, Министарства финансија, као и Делегације Европске уније у Црној Гори и социјалних партнера и цивилног друштва.

Министарство просвјете

Министарство просвјете је представило резултате два пројекта који су реализовани у оквиру Приоритетне осе 2 и Мјере 2.1 Подршка унапређењу услова за развој квалификација у стручном образовању и оспособљавању. У питању су пројекти Модернизација образовних програма и обука наставника, вриједности 747.000,00 еура, и Набавка опреме за средње стручне школе у складу са модернизованим образовним програмима, вриједности 344.832,60 еура. Оба пројекта су веома успјешно спроведена и представљаљу добру основу за даљи рад на модернизацији програма и примјени истих кроз теоријску и практичну наставу.

Састанак Одбора, који је уједно био и посљедњи, имајући у виду скоро затварање Оперативног програма за развој људских ресурса, био је одлична прилика за сумирање резултата, али и мјесто на коме су се могле чути информације о стеченим искуствима у оквиру реализације Оперативног програма за развој људских ресурса те активностима које ће бити предузете на плану одрживости, а на чему посебно инсистира Европска комисија.

Након састанка Одбора, представници Европске комисије, представници Делегације Европске уније у Црној Гори, као и представници Министарства рада и социјалног старања су такође искористили прилику да посјете и грант пројекат “Запосли се и испричај причу” чији су носиоци пројекта Центар за истраживачко новинарство Црне Горе у партнерству са Центром за медије и демократију МОНИТОР, који се реализује у оквиру горе поменутог Програма. Током посјете, представници су имали прилику да се упознају са досадашњим постигнутим резултатима пројекта.

Дан касније, 1. децембра 2017. године, планиран је обилазак још једног грант пројекта “Социјална економија за запошљавање у Црној Гори- СЕЕМ”. Пројекат су реализовали ФОРС Монтенегро- Фондација за развоја сјевера Црне Горе у партнерству са Удружењем Слап из Хрватске. Укупна уговорена вриједност овог пројекта износила је 147.150,40 ЕУР.